Novčana kazna VW-u, nije ispunio cilj EU o emisiji gasova

BERLIN – Folksvagenu preti novčana kazna od preko 100 miliona evra (121 milion dolara) jer njegova flota putničkih automobila nije u 2020. ispunila ciljeve EU vezane za emisiju ugljen-dioksida (CO2), saopštio je danas nemački proizvođač automobila.

Kompanija je smanjila prosečnu emisiju CO2 u svojoj floti u Evropskoj uniji za oko 20 posto na 99,8 g/km, što je za oko 0,5 g/km iznad cilja, navodi se u saopštenju VW-a, prenosi Rojters.

To povlači za sobom kaznu EU u iznosu „minimalnom trocifrenom milionskom iznosu“, rekao je portparol kompanije.

Zabrinuti zbog globalnog zagrevanja i zagađenja vazduha, evropski kreatori politika doneli su propise o suzbijaju emisije izduvnih gasova, primoravajući proizvođače automobila da krenu sa razvojem tehnologija s niskim emisijama ili će se suočiti sa kaznom za prekoračenje emisije CO2 od 95 evra po gramu.

„Za dlaku smo premašili ciljanu emisiju naše flote za 2020. godinu, jer nas je sputala pandemija kovid-19“, naveo je u saopštenju glavni izvršni direktor VW-a, Herbert Dis, dodajući da se nada da će ove godine target vezan za emisiju CO2 biti ostvaren budući da će kompanija izaći na tržište s novim električnim modelima svojih glavnih brendova.

Iz Folksvagena su naveli da su već ranije izdvoji sredstva za novčanu kaznu kako bi izbegli udarac tog izdatka na zaradu u četvrtom tromesečju 2020.

Rivalske kompanije Dajmler i BMW su objavile da su ostvarile ciljeve u pogledu emisije CO2 nakon rasta prodaje njihovih električnih modela.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.