Nove Čuvarkuće za 53 proizvoda metalske i prehrambene industrije

BEOGRAD – Pravo na žig „Čuvarkuća“, odnosno potvrdu kvaliteta i domaćeg porekla, dobilo je još 53 proizvoda među kojima su i prvi proizvodi metalskog sektora, saopštio je danas ekspertski Savet koji dodeljuje ove žigove.

„Čuvarkuće“ se dodeljuju u projektu Privredne komore Srbije (PKS) „Stvarano u Srbiji“ koja je saopštila da su nova prava na ovaj žig dodeljana za 19 proizvoda iz metalskog sektora i 34 iz prehrambene industrije.

Nove „Čuvarkuće“ pripale su priključcima za traktore i motokultivatore i samohodne mašine „FMP Agromehanike“ Boljevac, stubovima za javno osvetljenje kraljevačke „Amige“, kao i testenine i proizvodi od kozjeg mleka „Ukusi moga kraja“, koje sa svojim partnerima širom Srbije proizvodi kompanija „Merkator S“.

„Čuvarkuće“ su pripale i različitim vrstama meda i proizvoda na bazi meda firme „Cmana“ Krnjevo, voćnim sokovima kompanije „Rauć Serbia“ iz Koceljeva i proizvodi od aronije preduzeća „Aronija vita“ Surduk.

Sa ovim proizvodima, porodica „Čuvarkuća“ uvećana je na 128 članova, a uskoro se očekuju i novi nosioci žiga, saopštila je PKS.

Predsednik Saveta Mihailo Vesović saopštio je da su odluke donete jednoglasno.

On je ocenio da je značajno što se širi krug delatnosti i proizvoda koji se kandiduju za žig.

„Interesovanje kompanija za žig ‘Čuvarkuća’ premašilo je očekivanja i u ovom trenutku imamo gotovo 500 kandidovanih proizvoda i proizvodnih linija iz različitih sektora proizvodne delatnosti“, rekao je Vesović.

Dodao je da je značajno to što su prve „Čuvarkuće“ dobili proizvodi iz metalskog sektora jer je taj sektor značajna karika u lancu vrednosti ostalih industrija.

On je ocenio da će žig „Čuvarkuća“ doprineto izvoznoj konkurentnosti proizvoda u oblasti znanja i tehnologija, time i održivom i stabilnom rastu.

Predsednik Agromehanike Ljubinko Gobeljić, najvećeg domaćeg proizvođača poljoprivredne mehanizacije, rekao je da žig „Čuvarkuća“ za proizvode te kompanije predstavlja veliku dodatu vrednost i potvrdu kvaliteta.

„Sa oznakama ‘Čuvarkuće’ bićemo još bolji promoteri srpskog metalskog kompleksa, posebno ako se uzme u obzir veliki broj država u koje izvozimo i reprezentativnost međunarodnih sajmova na kojima učestvujemo“, rekao je Gobeljić.

„Čuvarkuće“ je osvojilo 16 proizvoda ove firme u četiri proizvodne linije: traktorski priključci za usitnjavanje biljnih ostataka, za obradu zemlje, košenje i obradu sena i samohodne mašine.

Gobeljić je ukazao da su svi proizvodi ispunili, a mnogi i značajno premašili kriterijum od najmanje 80 odsto vrednosti stvorene u Srbiji.

Generalni direktor „Rauć Serbia“ Perica Aleksić rekao je da je ova kompanija izuzetno ponosna što je postala deo ove akcije, a njihovi proizvodi dobili pravo na žig. Dodao je da će to proizvode približiti potrošačima u Srbiji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.