U trendu

Nove nade vinske scene Srbije na prvom takmičenju somelijera

BEOGRAD – Dvadeset mladih od 18 do 29 godina iz svih delova Srbije učestvovali su na prvom takmičenju mladih somelijera „Upoznajte srpske sorte grožđa“ na kome je pobedu odneo Marko Krstić 25-godišnjak iz Beograda, koji svoje somelijerske veštine brusi već skoro četiri godine.

Udruženja somelijera Srbije SERSA saopštilo je da su učesnici u hotelu Hyatt Regency Beograd pokazali svoje znanje o srpskim autohtonim sortama grožđa, kao što su Prokupac, Kadarka, crna i bela Tamjanika, Smederevka, Morava, ali i o drugim, manje zastupljenim u našim vinogradima.

Takmičenju su prethodile pripreme kandidata na kojima su im najbolji domaćih somelijeri i enolozi prenosili znanja o organoleptičkim svojstvima domaćih sorti, veštinama dekantiranja, otvaranja penušavih vina i uparivanja hrane i vina.

Predsednik Udruženja somelijera Srbije Dejan Živkovski istakao je da su mladi takmičari vredno radili prethodnih mesec dana i da se kod svih vidi želja da budu vrhunski profesionalci, koji će pomoći promociju domaćih vina i jačanje srpskog vinskog identiteta.

U finalu su bili Andreja Adamović iz Zaječara i Dušan Ubiparip iz Novog Sada, kao i Marko Krstić, koji je nakon neizvesne borbe uspeo da nadvlada svoja dva protivnika.

Pobedom na ovom takmičenju, Marko je postao prvi mladi somelijer Srbije, koji osim prestižne titule u svetu somelijerstva, sada ima i jedan važan zadatak, da prenosi dalje priču o srpskim vinima.

„Ljubav prema srpskim vinima je velika i sa ponosom ću predstavljati vina od naših sorti kako u Srbiji, tako i među kolegama u svetu“, poručio je pobednik.

Organizacija Takmičenja mladih somelijera „Upoznajete srpske sorte grožđa“ realizovana je uz podršku USAID-ovog Projekta za konkurentnu privredu.

Takođe, takmičenje je podržalo i Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, u okviru konkursa za dodelu dotacija namenjenih za projekte razvoja turizma u 2021, navedeno je u saopštenju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar