U trendu

Novembarska inflacija u SAD 6,8%, najviša u 39 godina

VAŠINGTON – Inflacija u Sjedinjenim Državama, merena rastom potrošačkih cena, skočila je u novembru za 6,8 odsto međugodišnje na najviši nivo u poslednjih 39 godina, objavilo je danas američko Ministarstvo rada.

Na mesečnom nivou, potrošačke cene su porasle u novembru za 0,8 procenata, što je znatno povećanje, mada nešto sporije nego u oktobru kada je mesečna stopa rasta inflacije iznosila blizu 0,9 posto, prenosi agencija AP.

Skok cena od 6,8 procenata u 12-mesečnom periodu, od novembra prošle do novembra ove godine, najveći je od juna 1982. godine, kada je međugodišnja inflacij dostigla 7,1 procenat. Taj prethodni skok se dogodio u vreme kada su Federalne rezerve podigle kamatne stope na dvocifrene vrednosti kako bi zaustavile inflaciju koja se otrgla kontroli zbog naftne krize 1970-ih koja je „usijala“ cene tog energenta.

Bazna inflacija, iz koje su isključene volatilne cene hrane i energije, zabeležila je mesečni rast od 0,5 procenata u novembru, dok je na godišnjem nivou porasla za 4,9 odsto, najviše od 1991.

Cene energenata su i prošlog meseca najviše doprinele rastu inflacije, naročito cene na benzinskim pumpama, koje su uzletele za vrtoglavih 58,1 posto u odnosu na godinu dana ranije.

Cene stanovanja, hrane, novih i polovnih automobila, avionskih karata, odeće i nameštaja su takođe u velikoj meri doprinele porastu novembarske inflacije, dodaje AP.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.