U trendu

Novi aranžman sa MMF-om zbog sigurnosti investitora

BEOGRAD – Novi aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom ne treba nama, već pojedinim investitorima kao neka vrsta sigurnosti, izjavio je danas za Tanjug viši stručni saradnik Ekonomskog instituta Ivan Nikolić.

„Mi po svim makroekonomskim parametrima uživamo status ozbiljne zemlje koja nema potrebu za aranžmanom sa MMF-om. Čak smo u očima investitora dovoljno razvijeni i zaista privlačni, tako da je sve manje argumenata koji idu u prilog nekon čvršćoj vezi sa Fondom, ali postoji očigledno jedan broj investitora sa Zapada kojima je aramžman sa fondom neki zanak sigurnosti“, ocenio je Nikolić.

Srbija odavno ima status investicione destinacije, rekao je on i dodao da ocekuje da do kraja godine od međunarodnih kreditnih institucija dobijemo i formalnu potvrdu investicionog rejtinga.

„U tom smislu je paradoks da ćemo imati aranžman sa Fondom, a steći investicioni rejting, ta prošlost koja nas prati i to neko negativno iskustvo koje su neki investitori imali decenijama unazad verovatno je još uvek pristuno, pa je kod malog broja njih potrebna ta neka vrsta garancije da će na srednji rok sve biti u redu“, procenjuje Nikolić.

On napominje da sticanje investicionog rejtinga obezbeđuje još jeftiniji kapital, odnosno povoljnije uslove finansiranja države i privrede.

„Biće to formalna potvrda da smo prethodnih godina dostigli respektabilni nivo ekonomskih performansi koji nas napokon posle tridesetak godina uvršćuje u red ozbiljjnih zemalja s kojima možemo ravnopravno da konkurišemo na finasijskom tržištu“, rejkao je Nikolić.

Dodao je da će najavljeno povećanje kamatnih stopa biti otežavajuća okolnost za sve zemlje u razvoju kojima treba kapital.

„To nam svakako sledi, a usloveljeno je jednim talasom za sada još uvek blage, ali primetne inflacije“, naveo je Nikolić.

Napomenuo je da se „opušteni period“ monetarne politike očigledno završava i dodao da će zemlje koje su nekontrolisano izvlačile kapital sa međunarodnog finasijskog tržišta neodmereno se zadužujući doći u rizičnu poziciju.

„Mi još uvek nismo u toj zoni, ali nam u tom smislu predstoji nešto drugačija situacija i neke okolnosti koje će verovatno biti teže. Uzimajući to u obzir, aranžman sa Fondom i formalni investicioni rejting doprineće da se podizanje kamatnih stopa na neki način ublaži“, ocenio je Nikolić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.