U trendu

Novi aranžman savetodavnog karaktera, bez zaduživanja

BEOGRAD – Srbija je u prvom kvartalu ove godine zabeležila bolje rezultate nego što je to budžetom planirano, istakao je ministar finansija Siniša Mali tokom današnjeg onlajn razgovora sa misijom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) koju je predvodio Jan Kes Martejn, saopštilo je Ministarstvo finasija.

Ministar Mali je naglasio da je pad BDP-a u prvom kvartalu iznosio 0,5 odsto, što je bolji rezultat nego što je to očekivano, te da je ključan drugi kvartal u kome se očekuje rast od preko 10 procenata u odnosu na isti period prošle godine.

Dodao je da bi se time dostigao projektovani godišnji rast od šest odsto, čemu će doprineti i veliki infrastrukturni radovi na kapitalnim projektima.

Mali je rekao i da je nezaposlenost u prethodnoj godini iznosila svega devet odsto, što je rezultat obimnog ekonomskog paketa mera za podršku privredi i građanima i ogroman uspeh u uslovima ekonomske krize izazvane pandemijom virusa kovid 19, saopštilo je Ministarstvo.

On je ocenio da je Srbija među najuspešnijim državama u Evropi i na svetu po broju vakcinisanih i revakcinisanih građana, što pomaže dalje otvaranje domaće ekonomije.

Ministar finansija je najavio da će u narednih 10 dana biti položen kamen temeljac za izgradnju nove fabrike vakcina.

Tema razgovora je bila i reforma javnih preduzeća, što je, prema rečima dvojice sagovornika važan reformski cilj koji će sigurno biti deo novog aranžmana sa MMF-om.

Ministar je naglasio da je usvojena Strategija državnog vlasništva i upravljanja privrednim subjektima koji su u vlasništvu Republike Srbije za period od 2021. do 2027. godine, kao i da sledi usvajanje akcionog plana za sprovođenje Strategije.

Navodi se da su Mali i Kes Martejn razgovarali o Strategiji za razvoj tržišta kapitala, čije usvajanje je Mali najavio za treći kvartal ove godine, a predstavlja,kako je rekao, jedan od apsolutnih prioriteta Ministarstva finansija i važan reformski cilj dogovoren sa MMF-om.

Dvojica sagovornika su razgovarali i o poreskoj politici u kontekstu „zelene agende“, i Mali je istakao da je važno da se jasno definiše zelena strategija Srbije za naredne decenije, kako bi u skladu sa tim mogla da se definiše i poreska politika.

On je rekao da je Srbija zainteresovana da emituje zelene obveznice, ali i da je za to upravo potrebna jasna „zelena agenda“.

Ministarstvo finansija je dodalo da je na sastanku bilo reči o reformi Poreske uprave koja je u toku, zatim o fiskalnim pravilima kao i o unapređenju praćenja fiskalnih rizika.

Mali i Kes Martejn su razgovarali o novom aranžmanu s MMF-om koji bi, kao i prethodni, bio isključivo savetodavnog karaktera, odnosno ne bi podrazumevao finansijsku podršku.

Novi aranžman će biti usmeren na sprovođenje i završetak strukturnih reformi, kao i na očuvanje postignute fiskalne stabilnosti, napominje se u saopštenju Ministarstva finansija Srbije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.