U trendu

Novi automatizovani sistemi mnogo bolje štite od grada

ARANĐELOVAC – Tokom poslednjih padavina na teritoriji radarskog centra Bukulja, prvi put su upotrebljene novoinstalirane automatizovane lansirne stanice u punom kapacitetu i pokazale su se odlično, rečeno je Tanjugu u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Iz tog centra se brani površina od 520.000 hektara, od čega je 370.000 hektara poljoprivredno zemljište.

Budući da je u toku zamena i preostalih lansirnih stanica sa strelcima, novim sistemima mogla se uočiti značajna razlika u zaštiti od grada na teritoriji gde postoje i tamo gde još nisu zamenjeni sistemi zaštite.

Teritorija branjena novim automatizovanim sistemima je pretrpela male štete, dok su lokacije poput Venčana kod Aranđelovca, gde će se tek postaviti nove lansirne stanice, imale štetu i do 70 odsto.

Kako je Tanjugu rečeno, samo juče je ispaljen maksimalan broj raketa sa 43 automatska lansirna centra i 88 stanica sa strelcima, ukupno oko 230 raketa.

U Ministarstvu kažu da su u poređenju sa prošlom godinom, rezultati koji se postizuu automatizovanim sistemima zaštite izuzetni.

Očekuje se da će opremanjem svih stanica novim sistemima, sledeća sezona biti dočekana sa vrhunskom zaštitom koja će pomoći da štete budu minimalne.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.