U trendu

Novi rudnik kod Bora „krije“ 70 tona zlata

Kanadska kompanija objavila ekonomsku studiju za proizvodnju u postrojenju kod Bora. „Nevsun“: Eksploatacija i oko milion tona bakra, pripreme već dogodine, prenose Večernje novosti.

Do sada nisu objavljene zvanične informacije o količini rude u donjoj zoni „Čukaru pekija“, koje se nalazi na još većoj dubini od gornje zone. Ipak, pretpostavlja se da je to ležište bogatije.

Kanadska kompanija „Nevsun“ objavila je preliminarnu ekonomsku studiju izvodljivosti po kojoj je za otvaranje rudnika bakra i zlata u okolini Bora potrebno uložiti 1,5 milijardi dolara. Očekuje se da će rudnik biti eksploatisan 15 godina, i za to vreme dobiti oko milion tona bakra i blizu 70 tona zlata, pišu Večernje.

„Već naredne godine, u saradnji sa Vladom Srbije, mogli bismo da počnemo sa pripremama za otvaranje rudnika u rejonu „Čukaru peki“, nedaleko od Bora“, izjavio je Piter Kukleski, izvršni direktor kanadskog giganta.

„Ukoliko sve bude teklo po planu, rudnik bi trebalo da postane potpuno operativan 2021. godine“, dodaje.

Ono što je izvesno je da će se ruda vaditi podzemnim putem, jer se nalazi na velikim dubinama. Kako je ustanovljeno, reč je o ležištu od 42 miliona tona rude, sa prosečnim sadržajem bakra od 2,6 odsto, zlata od 1,65 grama po toni i 0,13 odsto arsena.

Po sadašnjim cenama na Londonskoj berzi metala, bruto vrednost ovog ležišta procenjuje se na više od 12 milijardi dolara. „Nevsun“ bi bio u obavezi da državi Srbiji plaća poreze u visini od 15 odsto, kao i taksu za naknadu za korišćenje mineralnih sirovina u iznosu od pet procenata od neto prihoda.

Pritom, ovde se samo radi o gornjem sloju ležišta „Čukaru peki“, koje je 100 odsto u vlasništvu „Nevsuna“. Istovremeno, nastavljaju se radovi na istraživanju donje zone tog ležišta, u kome je partner Kanađanima američka rudarska korporacija „Friport Mekmoran“.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (3)