U trendu

Novi šef Bundesbanke: ECB da dejstvuje zbog rasta inflacije

FRANKFURT – Novi šef nemačke centralne banke Joakim Nagel (55) upozorio je danas na visoku inflaciju u svom inauguralnom govoru, naznačivši da će nastaviti borbu svog prethodnika protiv izdašne monetarne politike Evropske centralne banke (ECB).

Inflacija u evrozoni je porasla u decembru na rekordnih 5,0 posto međugodišnje, a ECB taj rast pripisuje cenama energije i tvrdi da će se inflacija vratiti ispod ciljane stope od 2,0 posto do kraja godine čak i bez pooštravanja monetarne politike, prenosi Rojters.

Nagel je u obraćanju osporio narativ ECB-a, ocenjujući da nedavni uspon inflacije nije samo privremen i upozorivši da bi rast cena mogao da se nastaviti i da bude još veći od očekivanog.

„Istina je da se visoke stope inflacije mogu pripisati posebnim faktorima koji prolaze automatski. Ali, ne u potpunosti. Smatram da postoji opasnost da inflacija ostane visoka u dužem periodu nego što se predviđalo. Zbog ukupne neizvesnost, jedno je jasno: ako stabilnost cena to zahteva, Upravni savet ECB mora da deluje i da prilagodi svoju monetarnu politiku“, rekao je novi še Bundesbanke.

Nagel je apostrofirao nastavak politike koju je vodio bivši predsednik Bundesbanke Jens Vajdman, koji je dao ostavku pre isteka svog drugog petogodišnjeg mandata nakon što se gotovo jednu deceniju neuspešno borio protiv ultra lake monetarne politike ECB, i upozorio da inflacija najviše šteti najsiromašnijim građanima.

„Narod Nemačke s pravom očekuje da Bundesbanka bude glasni zagovornik kulture stabilnosti. Uveravam vas: tako će i ostati“, rekao je on.

Na ceremoniji se obratila i predsednica ECB Kristin Lagard poručivši da građani evrozone koji su zabrinuti zbog rasta cena treba da veruju da će ECB stabilizovati inflaciju.

„Shvatamo da rast cena brine mnoge ljude i shvatamo tu zabrinutost veoma ozbiljno. Ali ljudi treba da veruju da je naša posvećenost stabilnosti cena nepokolebljiva, jer je to ključno za usidrena inflaciona očekivanja i za poverenje u valutu“, rekla je Lagardova.

Ranije danas, glavni ekonomista ECB-a Filip Lejn izjavio je da će inflacija ove godine naglo pasti i da će biti ispod cilja ECB-a od 2,0 procenta i sledeće, kao i 2024. godine.

Lejn je odbacio upozorenja po pitanju rizika od inflatorne spirale, tvrdeći da je rast plata, kao preduslov za trajniju inflaciju, i dalje anemičan.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar