Novi šef EIB-a za Zapadni Balkan Alesandro Bragonzi

BEOGRAD – Alesandro Bragonzi novi je šef regionalnog predstavništva Evropske investicione banke (EIB) za Zapadni Balkan, a na tom mestu je nasledio Dubravku Negre, čiji mandat se završio polovnom januara.

Njega je na to mesto postavila Banka Evropske unije.

Kako je saopšteno, Bragonzi je zaposlen u EIB-u već 11 godina.

Prilikom preuzimanja nove funkcije rekao da mu je velika čcast da preuzme aktivnosti za region u trenutku kada se suočava sa drugom teškom godinom u nizu.

Naveo je da je Zapadni Balkan ozbiljno pogođen pandemijom zbog čega je osetljiv na buduće šokove.

Kaže da je prioritet EIB-a osnaživanje ekonomskog i zdravstvenog sistema, kao i zalaganje za održivi i zeleni oporavak.

„Nastojaćemo da povećamo ulaganje u održivu energiju i energetsku efikasnost, održivi transport, dostupnost socijalnih i pristupačnih uslova stanovanja, pristup čistoj vodi, kao i za pomoć kompanijama u najugroženijim sektorima“, rekao je Bragonzi.
Potpredsednica Ljiljana Pavlova, odgovorna za aktivnosti EIB-a na Zapadnom Balkanu, rekla je da sa zadovoljstvom očekuje sprovođenje inicijativa za region za oporavak od pandemije, ekonomsku tranziciju ka održivom, povezanom, digitalnom i zelenom zajedničkom tržištu.
„Kao banka EU, nastavićemo da snažno pomažemo socio-ekonomski oporavak regiona i razvoj na putu ka EU, u skladu sa Ekonomsko-investicionim planom Evropske komisije i inicijativom Tima Evrope. Ove aktivnosti su ključne za stvaranje konkurentnijeg regionalnog tržišta integrisanog u vrednosne lance EU i boljih životnih uslova za ljude Zapadnog Balkana“, rekla je Pavlova.
Izrazila je uverenje da će Bragonzi, kao novi regionalni predstavnik, značjano doprineti aktivnostima iz oblasti transportne povezanosti, malih i srednjih preduzeća i razvoja vitalne infrastrukture, digitalizacije, zelene tranzicije i inovacije.

Navodi se da će, kao deo Tima Evrope, prioriteti EIB-a za Zapadni Balkan, nastaviti da budu podrška oporavku od kovida-19, jačanje i modernizacija vitalne infrastrukture i finansijska pomoć malim i srednjim preduzećima kroz lokalne banke.

Banka EU podržaće investicije za bolji i čistiji transport, modernu infrastrukturu i snažniji privatni sektor, kao i za prelazak na zelenu i digitalnu ekonomiju, u skladu sa Ekonomsko-investicionim planom Evropske unije.

Od 2009. godine Banka EU investirala je 8,6 milijardi evra u regionalnu infrastrukturu i razvoj privatnog sektora, a kako je saopšteno, EIB će nastaviti da podržava ceo region na putu oporavka od krize kovida-19, pridruženja EU i stvaranju održivog zajedničkog tržišta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.