U trendu

Novi signalni sistem na železničkoj stanici Mala Krsna

BEOGRAD – Na železničkoj stanici Mala Krsna pušten je u rad rekonstruisani stanični elektrorelejni signalno-sigurnosni uređaj sa elektronskim sistemom za upravljanje i nadzor na pruzi Jajinci – Mala Krsna, na međunarodnom železničkom Koridoru 10, saopštilo je Javno preduzeće „Infrastrukture železnice Srbije“.

Dodaje se da je time u potpunosti završena rekonstrukcija železničke infrastrukture u železničkoj stanici Mala Krsna, a bezbednost železničkog saobraćaja na pruzi Jajinci – Mala Krsna, čija je rekonstrukcija u toku, podignuta je na znatno viši nivo.

Rekonstrukcijom signalno-sigurnosnog uređaja obuhvaćeni su svetlosni signali u stanici, zatim dopunski signali i manevarski signali za zaštitu kolosečnog puta u Maloj Krsni, na pruzi od stanice Beograd Centar do Velike Plane.

„Infastrukture železnice Srbije“ ističu da su, osim toga automatskim uređajima obezbeđena i četiri putna prelaza na deonicama puteva Radinac – Mala Krsna, Mala Krsna – Požarevac, Kolari – Osipaonica i na bloku 2 u stanici Mala Krsna.

Navodi se da su tokom rekonskturkcije ugrađene 24 nove skretnice i brojači osovina, kojima se kontroliše zauzetost odseka.

Rekonstrukcija železničke infrastrukture na pruzi od Jajinaca do Male Krsne koštala je oko 39,2 miliona evra, od čega je za obnovu infrastrukture u stanici Mala Krsna izdvojeno 8,9 miliona evra, a sredstva su obezbeđena iz kredita Evropske banke za obnovu i razvoj, precizira se u saopštenju.

Navodi se da se rekonstrukcija pruge Jajinci – Mala Krsna privodi kraju, jer je do sada završeno oko 94 odsto ugovorenih radova.

Radovima je obuhvaćena zamena šina, pragova i kontaktne mreže na koloseku ukupne dužine 68,8 kilometara, od čega je sama deonica duga 59 kilometara, a stanični koloseci 9,8 kilometara, zatim građevinske infrastrukture i elektrotehničkih postrojenja.

Železnička infrastruktura ističe da će nakon završteka radova brzina vozova na deonici od Jajinaca do Male Krsne biti povećana na projektovanih 120 kilometara na sat i podseća da su vozovi pre početak radova na ovoj deonici putovali 90 minuta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar