U trendu

Novi trgovinski pakt SAD i Japana

VAŠINGTON – Sjedinjene Države i Japan najavili su danas novo trgovinsko partnerstvo za jačanje saradnje u oblasti rada, životne sredine i digitalne trgovine.

Američka trgovinska predstavnica Ketrin Tai, koja se nalazi u Tokiju na sastanku sa novim ministrima japanske vlade, izjavila je da će se početni sastanci američko-japanskog partnerstva o trgovini održati početkom 2022. godine, sa periodičnim sastancima na redovnoj bazi, prenosi agencija Rojters.

„Ovo partnerstvo će produbiti saradnju između Sjedinjenih Država i Japana koju definišu naši snažni bilateralni trgovinski odnosi“, navodi Tai u saopštenjue koje je izdala njena kancelarija u Vašingtonu.

„Naša bliska saradnja će podržati ekonomski okvir administracije Bajden-Haris za indo-pacifički region i pomoći će da se kreiraju održive, otporne, inkluzivne i konkurentne trgovinske politike koje pružaju podstrek našim ljudima i ekonomijama“, dodaje se u saopštenju.

Japanski ministar spoljnih poslova Jošimasa Hajaši je poručio Tai na početku pregovora u Tokiju da je cilj dalje produbljivanje odnosa između Japana i SAD, kao i jačanje bilateralne koordinacije radi kreiranja otvorenog i slobodnog indo-pacifičkog regiona.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.