U trendu

Novi Zeland zabranio izvoz žive stoke morskim putem

VELINGTON – Novi Zeland je danas zabranu izvoz žive stoke morskim putem od aprila 2023, navodeći kao razlog zabrinutost za dobrobit životinja, a ova odluka će uticati na glavne trgovinske partnere te zemlje, među kojima su i Australija i Kina.

Zabrana je bila dugo najavljivana i dolazi nakon što se jedan brod, sa skoro 6.000 krava i 43 člana posade, koji je isplovio sa Novog Zelanda prevrnuo 2020. kod Japana, izveštava Rojters.

Ministar poljoprivrede Damijen O’Konor izjavio je da će zakon o zabrani izvoza sačuvati reputaciju Novog Zelanda kao globalnog lidera po standardima za dobrobit životinja.

„Ovaj zakon jača i nadograđuje reputaciju Novog Zelanda kao bezbednog i etičnog proizvođača visokokvalitetnih prehrambenih proizvoda“, rekao je on, dodajući da će uticaj na izvoz biti mali.

Izvoz žive stoke morskim putem učestvuje sa oko 0,2 posto u izvoznim prihodima primarnog sektora Novog Zelanda, vrednog oko 60 miliona novozelandskih dolara (33,58 miliona američkih dolara) godišnje u periodu od 2015. do 2019. godine.

Vazdušni kargo izvoz živih životinja i dalje je dozvoljen.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)