U trendu

Novih milijardu evra za ekološke projekte narednih godina..

BEOGRAD – Srbija krupnim koracima ide ka tome da sva energetska postrojenja dovede na nivo najvišeg kvaliteta kako bi se dostigli evropski standardi u pogledu zaštite životne sredine, izjavio je danas ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.

Ministar je istakao da će u narednih pet do sedam godina biti uloženo novih milijardu evra u ekološke projekte, kako bi sva postrojenja dostigla sve evropske standarde.

Antić je na stručnoj konferenciji „Investicije i zaštita životne sredine – prioritet EPS-a“ u organizaciji izdacačca Balkanmagazina i JP „Elektroprivreda Srbije“ u Beogradu rekao da je samo to preduzeće u prethodne tri i po godine uložilo 400 miliona evra u u projekte zaštite životne sredine.

V.d. direktora EPS-a Milorad Grčić je rekao da je krajnji cilj da EPS bude najmoderniji sistem i da se, što se tiče ekologije, približi cilju da bude ‘egal’ sa zemljama koje su dostigle najviše standarde kada je reč o zagađenju i zaštiti životne sredine.

Grčić je rekao da će se nastaviti sa ulaganjima u sisteme za odsumporavanje dimnih gasova.

Podsetio je da se krenulo sa realizacijom sistema za odsumporavanje na blokovima u TE „Nikola Tesla u Obrenovcu“, i da je vrednost tih radova oko 167 miliona evra.

Rekao je da je sada drugacija slika u EPS-u što se tiče investicija i podsetio da se radi reazlizacija blokova A 1 i A 2 u TE u Obrenovcu, a da je na pragu zavtaranje finansiranja na TENT- B.

Grčić je naveo da su blokovi A 1 i A2 prvobitno bili predviđeni za gašenje i da niko nije ni razmišljao o projektu odsumporavanja, a da će oni sada doživeti novi radni i životni vek.

„Cilj nam je da ti blokovi budu bolji nego kad su bili novi modernizovaniji sa povećanim kapacitetom i urađenim sistemom za odusumporavanje“, rekao je on.

Kako je kazao, EPS dve trećine električne energije proizvede na bazi kostolačkog i kolubarskog uglja, što dodao je- znači stabilnost proizvodnje električne energije.

„To podrazmeva ekonomsku, političku i geopolitičku stabilnost“, istakao je Grčić.

Kako je naveo, mnogo posla je urađeno, a u narednih nekoliko godina svi započeti projekti će biti i završeni.

Istakao je i da bi se neka velika investicija ili projekat realizovao potrebno je vreme kako za pripremu, tako i samu realizaciju.

Grčić je naveo i da će uvođenjem sistema upravljanja kvalitetom uglja biti postignuta veća efikasnost termoelektrana i dat dodatni doprinos smanjenju zagađenja.

Istakao je da je EPS prošao kroz teške faze, i dodao da se često u javnosti spominje da je „potrošač budžetskih para“, ali da to preduzeće ogromna sredstva uplaćuje u budžet.

Grčić je naveo podatak da je prošle godine EPS u budžet Srbije uplatio 102, 5 milijardi dinara , a godinu dana ranije 90 milijardi.

Naveo je da je cilj da se izvuče maksimum iz resursa obnovljivih izvora energije.

Takođe je istakao da u distributivnu mrežu nije ulagano tri decenije i da su u poslednje vreme mnoge trafostanice revitalizovane.

U prethodne tri godine uložili smo oko 35 milijardi dinara u napojnu mrezu, a u narednom periodu ćemo uložiti još oko 500 miliona evra, rekao je Grčić.

Dodao je da Srbija ima najnižu cenu struje u regionu i Evropi i da je naše tržište slobodno.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.