U trendu

Novosti: Srbija do kraja godine kupuje 10 tona zlata

BEOGRAD – Srbija će svoje rezerve zlata sa postojećih 20 tona do kraja ove godine povećati na 30, a potom, u narednih godinu i po na čak 50 tona, pišu danas „Večernje novosti“.

List navodi da je ova dinamika praktično utvrđena posle jučerašnjeg sastanka u Beogradu predsednika Srbije Aleksandra Vučića s delegacijom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Prema informacijama „Novosti“, predsednik Vučić je tokom razgovora pokrenuo i temu kupovine plemenitog metala, a sagovornici iz MMF su mu preneli da oni nemaju ništa protiv toga, ako se to uklapa u strategiju Srbije o povećanju deviznih rezervi.

Odmah posle sastanka, navodi list pozivajući se na neimenovane izvore, predsednik Vučić je pozvao guvernerku NBS Jorgovanku Tabaković i ministra finansija Sinišu Malog i „dao im zadatak: Kupujte zlato, Srbija mora da bude sigurna“.

Prema trenutnim podacima NBS, devizne rezerve centralne banke iznose 11 milijardi evra. Srbija najviše sredstava čuva u hartijama od vrednosti (više od šest milijardi evra) i gotovini i depozitima u inostranstvu (više od četiri milijarde evra), dok je u zlatnim polugama 20 tona, vrednih 767 miliona evra, dodaju „Novosti“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.