U trendu

NSad: Uslov prihvatanje zahteva; Pančevo: Misljenja podeljena

NOVI SAD/PANČEVO – Predstavnik Inicijative za spas poljopriovrednika Srbije Radoslav Adamović, jedan oid organizatora protesta i blokade u Novom Sadu, izjavio je da na današnjim pregovorima u vladi može da bude postignut dogovor samo ukoliko budu prihvaćeni zahtevi poljoprivrednika.

„Može doći do dogovora, ako ispune sve naše zahteve. Mi smo poslali ekipu koja treba da čuje šta se nudi, a onda će ljudi na barikadama da odluče da li se to prihvata ili ne, ali zasad nema konkretnih predloga“, rekao je Adamović za Tanjug.

Ocenio je da se pregovori sporo odvijaju i da su „zapeli“ oko suncokreta i da predstavnici vlade, kako kažze, pokušavaju da nateraju uljare da „pojačaju“ ponudu i da „neće da daju ništa iz svog džepa“, iako su po njegovom mišljenju krivi su ze celu situaciju.

„Pokušavaju da uvedu tržišne cene, ali su uveli populističku meru da zabrane povećanje cena i izvoz i uništili nam zaradu. Nama ne treba pomoć, nama treba da nam vrate to što su nam oteli, jer je bio zabranjen izvoz kad je cena suncokreta bila 100 dinara za kilogram“, rekao je Adamović.

Dodao je da je skidanje zabrane izvoza sada uzaludno, jer su svi kupci rasterani, a vodostaj na Dunavu nizak, pa baržze ne mogu da plove.

Za Adamović je predlog vlade o ceni suncokreta neprihvatljiv i zato što bi, kako on tvrdi, doveo do poskupljenja ulja u prodavnicima, za šta bi poljoprivrednici ispali krivi.

Poljlopriovrednik iz Banatskog Novog Sela Darko Katalina, koji se nalazi u Pančevu na jednoj od dve blokade puta ka Beogradu, rekao je za Tanjug da je sa pregovora iz vlade stigao predlog o ceni suncokreta od 73 dinara po kilogramu sa PDV-om i da okupljeni poljoprivrednici sada o njoj razgovaraju.

„Podeljena su mišljenja, nekima je dosta blokade, neki smatraju da je to nedovojno i da se mora istrajati u zahtevima“, rekao je Katalina.

On je dodao da poljoprivrednici danas sa oko 80 traktora blokiraju novi put za Beograd na raskrsnici puteva prema Pančevu i Stračevu i da se vozila propuštaju na sat vremena, a da blokada ne važi za vozila hitne pomoći i automobile sa trudnicama i malom decom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.