U trendu

NSZ Beograd: U prva tri meseca zaposleno 8.600 lica

BEOGRAD – Za prva tri meseca u Beogradu je zaposleno 8.661 lice sa evidencije nezaposlenih, što je zavidan broj u uslovima epidemije kovida, rekao je danas zamenik direktora beogradske filijale Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ) Siniša Knežević.

Na onlajn skupu „Dan otvorenih vrata za preduzetnike“, koji je organizovala Privredna komora Srbije, Knežević je istakao da su prioritet kroz programe zapošljavanja ove godine teže zapošljiva lica sa evidencije u Beogradu.

Sredstva su planirana i za samozapošljavanje 318 lica, novozapošljavanje 234 lica, angažovanje 215 lica kroz program stručne prakse, kao i za više programa i načina podrške pri zapošljavanju za lica sa invaliditetom.

Knežević je pozvao poslodavce da se obrate sa svojim potrebama za obuke, pri čemu bi NSZ finansirala obuke a oni određivali mentore i angažovali obučene radnike.

Načelnica za programe zapošljavanja u beogradskoj filijali NSZ, Vesna Živković Kostić, ocenila je da se broj nezaposlenih na evidenciji se smanjuje i podsetila da su svi javni pozivi i konkursi objavljeni početkom aprla.

Zahvaljujući programa subvencija pri samozapošljavanju u Beogradu se godišnje otvori 400-500 novih radnji i preduzeća, a na nivou Srbije do 3.600, istakla je ona.

Ona je iznela detalje programa podrške kako samozapošljavanju koji je otvoren do 17. maja, tako i zapošljavanju teže zapošljivih kategorija koji je za poslodavce otvoren do kraja novembra.

Iznela je i detalje programa javnih radova, stručne prakse, sticanja praktičnih znanja, pripravništva i obuka na zahtev poslodavca aktuelnih na prostoru grada Beograda.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.