U trendu

NSZ i GIZ ponovo otvaraju savetovanja za migracije

BEOGRAD – Građanima koji su se vratili ili razmišljaju o povratku u Srbiju, kao i onima koji žele da se informišu o regularnim načinima odlaska u inostranstvo, ponovo su dostupna direktna savetovanja u Nemačkom informativnu centru za migracije, stručno obrazovanje i karijeru (DIMAK), koji posluje u saradnji sa Nacionalnom službom za zapošljavanje (NSZ).

Savetovalište koje je počelo sa radom 2016. godine, pruža različite vidove podrške u reintegraciji povratnika u Srbiji: profesionalno usmeravanje, traženje posla, pokretanje biznisa.

Među mnogobrojnim uslugama su i stručne kvalifikacije i obuke, psihosocijalna podrška, ali i informisanje o rizicima iregularnih i preduslovima za regularne migracije, navedeno je u saopštenju.

U novorenoviranim prostorijama u Dečanskoj 8 u Beogradu, građanima će zajedno sa DIMAK savetnicima biti dostupni i savetnici Migracionih servisnih centara NSZ (MSC) svakog radnog dana u periodu od 08.30 do 12.30 časova, kao i u Komesarijatu za izbeglice i migracije u Narodnih heroja 4.

Nove kancelarije DIMAK-a svečano su otvorili direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Zoran Martinović, zamenik direktora NSZ Petar Jarić i rukovodilac DIMAK centra Marija Bogdanović.

„Ponovnim otvaranjem DIMAK centra i udruživanjem savetnika naših Migracionih servisnih centara i savetnika DIMAK za rad sa istog mesta dodatno se osnažuje postojeća dobra saradnja između MSC i DIMAK, u smislu razmene informacija i pozitivne prakse u radu sa korisnicima, kao i novim sredstavima za finansiranje programa i mera aktivne politike zapošljavanja”, naveo je Zoran Martinović, direktor NSZ.

Kako je istakla rukovodilac DIMAK, Marija Bogdanović, širok spektar informacija koje pružaju savetnici imaju veliki značaj za pojedince koji se vraćaju u zemlju.

„Od početka globalne inicijative „Povratak u nove šanse” Ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj SR Nemačke koje u Srbiji sprovodi Deutsće Gesellsćaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) do sada je pruženo preko 134.200 mera podrške pojedincima, od čega preko 20.500 za povratnike iz Nemačke. Tokom pandemije Kovida 19, savetnici DIMAK su bili dostupni klijentima putem telefona i interneta, posle više od dve godine ponovo su moguća za direktna, lična savetovanja“, rekla je Bogdanović.

Navela je da će počev od kraja juna 2022. građanima u još šest gradova širom Srbije biti omogućena direktna savetovanja u DIMAK hot-spotovima, novim savetovalištima unutar filijala MSC.

DIMAK centar je rezultat sprovođenja globalnih programa „Migracije za razvoj” (PME) i Migracije i dijaspora (PMD) od strane GIZ u Srbiji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.