U trendu

Objavljena CRNA lista poslodavaca u Srbiji

U saradnji sa Ministarstvom za rad, Centar za mame objavio je „crnu listu poslodavaca“ za decembar prošle godine.

Na tom spisku su firme koje krše prava trudnica i porodilja.

Na crnoj listi nalazi se petoro poslodavaca iz Niša, Zrenjanina, Zaječara i Novog Sada. Kršili su prava trudnica i porodilja zaposlenih uglavnom u prodavnicama, ugostiteljskim objektima, pekarama, frizerskim salonima, piše danas na sajtu Radio televizije Srbije.

„Najveći propust je da se porodiljama ne isplaćuje novčana nadoknada u momentu kada su radile ili se recimo obračun o primanju ne dostavlja, ili ima prekovremenog rada, u principu ima čak i otkaza. Od tih svih nadzora koje smo uradili, mi smo podneli i na sajtu izbacili 29 poslodavaca, 19 je u vezi sa tudnicama, a deset sa porodiljama“, rekao je Stevan Đurović iz Inspektorata za rad.

Kako bi stale na put kršenju njihovih prava, sve češće poslodavce prijavljuju i same trudnice i porodilje. Od septembra prošle godine, to im je omogućeno i posebnom telefonskom linijom. Od tada, SOS telefon zazvonio je 336 puta.

„Kako mame mogu poslodavce da prijave zbog crne liste i anonimno, verujemo da je veliki broj njih dodatno ohrabreno samim tim što zna da možda njihovo ime neće ući u slučaj, a nešto će se zaista desiti“, rekla je Jovana Ružić iz Centra za mame.

Ministarka zadužena za demografiju i populacinu politiku Slavica Đukić Dejanović rekla je da je „u 190 inspekcijskih nalaza konstatovano da je u 29 sve to bilo osnovano“.

„Prema tome linija jeste opravdala postojanje, izrečene su odgovarajuće mere, predlozi za pokretanje prekršajnog postupka, ukazi i druge mere.Od finansijskih izrečene su i kazne“, navela je Đukić Dejanović.

One mogu biti od 800.000 do dva miliona dinara. Sledeća crna lista poslodavaca koji su kršili prava trudnica i porodilja biće objavljena u prvoj nedelji februara.

(RTS, FoNet, N1)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)