U trendu

Objavljeni pozivi za 3 programa podrske MMSP i preduzetnicim

BEOGRAD – Ministarstvo privrede raspisalo je tri javna poziva na osnovu kojih će se mikro, malim i srednjim preduzećima i preduzetnicima staviti na raspolaganje 600 miliona dinara bespovratnih sredstava za podsticanje preduzetništva.

Sredstva će biti dodeljena kroz tri programa podrške, za razvojne projekte, započinjanje poslovanja i podršku ženama preduzetnicama i mladima.

Sva tri programa realizuju se kao kombinacija bespovratnih sredstava i povoljnih kredita Fonda za razvoj, tako da će ukupna
vrednost podržanih projekata biti višestruko veća.

Javni pozivi za navedene programe podrške oglašeni su u utorak i biće otvoreni do utroška sredstava, saopštilo je ministarstvo.

U okviru Programa podsticanja preduzetništva kroz razvojne projekte u 2022. ministarstvo je opredelilo 350 miliona dinara bespovratnih sredstava.

Reč je o kombinaciji bespovratnih sredstava, koja čine do 20 odsto investicije odnosno do 30 odsto za privredne subjekte koji pripadaju četvrtoj grupi razvijenosti i povoljnog kredita Fonda za razvoj, namenjenih za projekte proširenja proizvodnih kapaciteta.

Za početnike u poslovanju, ministarstvo je obezbedilo 150 miliona dinara bespovratnih sredstava.

Program je, takođe, kombinacija bespovratnih sredstava, koja čine do 30 odsto investicije odnosno do 40 odsto ukupne investicije za privredne subjekte iz nerazvijenih lokalnih samouprava i povoljnog kredita Fonda za razvoj, a namenjeni su za projekte nabavke opreme, adaptacije poslovnog prostora i pokrivanje operativnih troškova u početnom periodu poslovanja.

Program za podršku ženama preduzetnicama i mladim preduzetnicima koji su početnici u poslovanju se sprovodi u 2022. godini, nakon uspešnog pilot programa u 2021. godini.

Kroz program je opredeljeno 100 miliona dinara bespovratnih sredstava, namera je da se pruži podrška u poslovanju ženama i mladim do 35 godina starosti, koji predstavljaju posebno osetljivu ciljnu grupu preduzetnika.

Program predstavlja kombinaciju bespovratnih sredstava, koja
čine do 35 odsto investicije odnosno do 45 odsto ukupne investicije za privredne subjekte iz nerazvijenih lokalnih samouprava i povoljnog kredita Fonda za razvoj.

Ministarstvo privrede navodi da pored razvojnih projekata, sada već u kontinuitetu stavlja akcenat na podršku mladima i početnicima u biznisu, kao i podršku ženskom preduzetništvu.

Cilj je da se ohrabre i pomognu što više ljudi da zapocnu, razvijaju i unapreduju svoje poslovanje u Srbiji, kažu u ministarstvu.

Informacije i dokumentacija za sva tri programa podrške dostupni su na internet stranici www.privreda.gov.rs .

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar