U trendu

Objavljeno koliku štetu Srbija trpi zbog taksi Prištine

Uredba o povećanju taksi na uvoz robe iz Srbije na snazi je od 21. novembra, a privremene kosovske institucije najavljuju i nove. Uvoz srpske robe opao je za 20 miliona evra.

Sa administrativnih prelaza vraćeno je čak 17 kamiona zbog carinskih deklaracija naslovljenih na Kosovo i Metohiju. Povećanje taksi na uvoz robe iz centralne Srbije koje je na snazi 19 dana uticalo je da je drastično opao promet naše, domaće robe, prenosi RTS.

Čak je i Uprava kosovskih carina objavila da je za prvih 15 dana od uvođenja taksi uvoz robe iz Srbije opao za 20 miliona evra.

Na mesečnom nivou to će dostići vrednost od čak 40 miliona evra, procenjuju stručnjaci.

Nisu samo takse problem sa kojim se suočavaju prevoznici, čak i oni sa robom stranog porekla. Sa administrativnih prelaza vraćeno je čak 17 kamiona zbog carinskih deklaracija naslovljenih na Kosovo i Metohiju.

Kao što je poznato, Srbija nije odgovorila kontramerama Prištini na povećanje taksi od 100 odsto na naše proizvode.

Srbija poštuje sve odredbe CEFTA sporazuma. Inače, glavni artikli sa kojima Priština trguje sa Srbijom su poljoprivredni proizvodi, proizvodi kožarske industrije, električna energija i vrlo malo industrijskih proizvoda.

Nema nagoveštaja da će Srbija odgovoriti i na uvođenje novih uredbi kosovske vlade jer bi šteta od sve manjeg prometa robe između srpske i kosovske strane time bila još veća.

(Sputnjik)

1 komentar
  1. Anonimni

    pa kad smo mi srbi budale. lepo treba da im uvedemo tranzitnu taksu od 1000 posto na svu robu koja kroz srbiju ide na kosovo. pa ako mi ne mozemo da izvozimo tamo onda nece niko. neka robu uvoze preko albanije

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike