U trendu

Obnavlja se trgovinski promet izmedju Tunisa i Libije

Sporazum o obnavljanju trgovinskog prometa na graničnom prelazu Ras Džedir izmedju Tunisa i Libije, koji je bio potpuno prekinut od kraja aprila, zaključen je sinoć, saopštile su tuniske vlasti.

Do zaključenja sporazuma došlo je posle višečasovnog sastanka. Uvedena je jedinstvena carinska stopa u trgovinskom prometu, a glavni cilj je sprečavanje novih tenzija, naveo je guverner tuniske oblasti Medenin Tahar Mahmati.

Sporazum je najavljen u četvrtak u Tunisu na sastanku predsednika libijske jedinstvene vlade Fajeza el Saradža i tuniskog predsednika Bedžija Kaida Esebsija.

Kako navodi libijska agencija Lana, lokalni zvaničnici u toj zemlji potvrdili su da je putnički saobraćaj izmedju Tunisa i Libije uspostavljen danas.

Saobraćaj na prelazu Ras Džedir bio je blokiran od kraja aprila na inicijativu lokalnih libijskih vlasti koje su protestovale zbog uslova za izvoz libijskih proizvoda u Tunis.

Blokada je izazvala proteste i štrajkove i u tuniskom gradu Ben Gerdanu, čije stanovništvo zavisi od prekogranične trgovine.

Tunisko-libijska granica duga je oko 500 kilometara, a tuniske vlasti su je u poslednjih nekoliko meseci dva puta zatvarale zbog krize u Libiji i terorističkih napada u Tunisu.

Da bi podigle stepen granične bezbednosti, tuniske vlasti izgradile su oko 200 kilometara dug sistem prepreka, sačinjen od rovova i peščanih nasipa.

U redovima džihadista u Iraku, Siriji i Libiji bori se više hiljada Tunišana, zbog čega je Tunis u vrhu liste zemalja sa najviše državljana na tim područjima.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.