U trendu

Obrenovac dobija 90km kanalizacije i 2pogona za otpadne vode

OBRENOVAC – Kroz projekat „Čistija Srbija“ Obrenovac će dobiti novih 90 km kanalizacione mreže i dva postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, najavio je danas u Obrenovcu zamenik gradonacelnika Goran Vesić.

On je zajedno za ministrom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislavom Momirović obišao Šabacki put gde će se graditi novi kanalizacioni sistem za Obrenovac.

Istakao je da je ovaj projekat važan za Srbiju i za Beograd i ukazao da nema pomoći vlade koja je obezbedila sredstva ne bi tako brzo mogli da završimo projekat izgradnje kanalizacije u Obrenovcu.

„Ova fabrika koji ćemo graditi za preradu otpadnih voda jedna je od pet koju imamo na teritoriji Beograda. Najveća je u Velikom Selu, a u toku je faza izgradnje u vrednosti 271 miliona evra i očekujemo da u septembru počnu radovi. Čim počne izgradnja fabrike u Velikom Selu počećemo da radimo projektovanje za drugu fazu u vrednosti između 400 i 700 miliona evra u zavisnosti koju tehnologiju budemo koristili. Kada završimo drugu fazu tada će 1,5 milion ljudi imati rešen problem kanalizacije“, naveo je Vesić.

Pored toga, kroz projekat „Čistija Srbija“, čeka nas izgradnja fabrike u Ostružnici, a zavrsili smo projektovanje fabrike za preradu otpadnih voda u Batajnici na čemu radi EBRD, ali i izgradnja fabrike u Grockoj.

„Ono što je važno da građani znaju da sva kanalizacija iz Beograda ide direktno u Savu i Dunav, a imamo oko 100 direktnih ispusta kanalizacije u ove reke, dok godišnje u njih sipamo fekalija zapremine 60.000 olimpijskih bazena“, kaže Vesić.

Dodaje da to ne radi više nijedan grad u Evropi, ali da konačno imamo pomoć države, a predsednik Aleksandar Vučić želi da se bavi ovim problemom i obezbedio je dovoljno sredstava da u Srbiji počne da se rešava problem kanalizacije.

Vesić podseća da su od 2014. godine do danas Grad Beograd i Opština Obrenovac uradili su oko 27 km kanalizacione mreže na teritoriji ove opštine.
Predsednik Opštine Obrenovac Miroslav Čučković je kazao, da su napravili veliki iskorak na izgradnji infrastrukture, brze saobraćajnice ka Beogradu, završetak kanalizacije u Zvečkoj i na Mladosti.

„U planu je kompletan Barič i Mislođin, ali i dve fabrike za prečišćavanje otpadnih voda. Vrednost ovih investicije je četiri godišnja budzeta opštine Obrenovac“, navodi Čučković.

Dodao je da će sve ono što je obećano građanima biti urađeno brže nego što je planirano.

„Predsednik Vučić je obezbedio više od tri milijarde evra za celu Srbiju, a time je i Obrenocvac rešio problem. Što se tiče Beograda raspisana su dva tendera vodovod Grabovac-Vukićevica koji će doći do Uba banjanskin putem i suštinski ćemo završiti kompletno povezivanje Obrenovca na vodovod. Raspisan je tender i za izgradnju kanalizacije u naselju Belo polje“, rekao je on.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar