U trendu

Obuka u finansijskoj pismenosti sprovedena u 56 osnovnih škola u Srbiji

Obuka u finansijskoj pismenosti sprovedena je u 56 osnovnih škola u Srbiji, medju 100 uzrasnih grupa, saopštila je danas Erste banka koja u saradnji sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja radi na finansijskoj edukaciji učenika.

Projekat „Škola novca za osnovca“ se u četvorogodišnjem trajanju, počev od školske 2021/22. godine, realizuje u okviru obrazovno – vaspitnog sistema, kako bi učenici stekli i razvili znanja, veštine i stavove iz ove oblasti, koje će moći da primene u donošenju odgovarajućih finansijskih odluka.

Do sada je 150 nastavnika prošlo obuku, a na konferencija na kojoj je obeleženo godinu dana od početka projekta, predstavljeni su dosadašnji rezultati i primeri najbolje prakse iz škola širom Srbije.

Pomoćnik ministra prosvete Milan Pašić je rekao da Ministarstvo prepoznaje oblast finansijske pismenosti, kao jedan od
segmenata koji je važan za obrazovni sistem.

„Drago mi je što širimo spektar znanja učenika kroz različite programe i projekte, kao što je i ovaj gde uče o finansijskoj pismenosti. Deca će učeći i o ovoj temi biti bolje pripremljena za život i lakše će razumeti vrednost i upravljanje novcem“, rekao je Pašić.

Direktorka Sektora marketinga i komunikacija Erste banke Aleksandra Kosanović Strižak je kazala da je finansijska pismenost jedna od ključnih životnih veština za 21. vek prema proceni UNICEF-a i da je ona važna za prosperitet čitavog
društva.

„Naša želja je da generacije koje dolaze budu mnogo uspešnije od nas, da donose informisane, dobre, finansijske odluke i da nauče da planiraju svoje finansije na duže rokove“, istakla je ona.

Prema istraživanjima Erste grupe, građani Srbije smatraju da su banke institucije koje bi trebalo da se bave finansijskim opismenjavanjem stanovništva, a ta banka je jedna od prvih koja se odlučila na ovaj korak.

Finansijsko obrazovanje podrazumeva ne samo sticanje znanja i razvoj veština, već i formiranje pravilnih stavova prema novcu, štednji, ulaganju, potrošnji i preduzetništvu, istakla je Erste banka.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar