U trendu

Očekuje nas poskupljenje voća i povrća

Jaka zima i loši vremenski uslovi širom Evrope već sada su značajno uticali na rast cena voća i povrća, a tako će ostati i u narednim mesecima, jer su proizvođači pretrpeli velike štete.

Iz svih krajeva Evrope, koja je veliki potrošač ranih poljoprivrednih proizvoda, stižu upozorenja da su cenovnici već nekoliko puta korigovani, a da su pojedine vrste povrća već sada dvostruko poskupele. Kako tvrde dobavljači, cene tikvice i zelene salate će još rasti, jer su loši uslovi za sadnju.

– Poplave u jugoistočnoj regiji Španije u kombinaciji s hladnim vremenom u Italiji mnogo će značiti za ratarske kulture, kao što su zelena salata i brokoli – izjavio je za BBC izvršni direktor jedne marketinške kompanije za proizvodnju hrane.

I paprike i patlidžan će takođe biti pogođeni vremenskim neprilikama. Navedeno područje Španije susreće se sa teškim periodom i velikim padavinama u poslednjih 30 godina, a procenjuje se da se upravo sa ovog područja oko 80 odsto Evrope snabdeva svežim proizvodima tokom zimskih meseci.

– Situacija je toliko loša da su neki dobavljači povrća primorani da uvoze salatu iz Sjedinjenih Američkih Država (SAD), što je do sad bilo nezabeleženo – objašnjavaju dobavljači.

Zanimljivo je da je Italija, koja je ranije u ovo doba godine izvozila povrće, primorana da ga uvozi, a zabrinjavajuće je stanje i u severnoj Evropi, poput Velike Britanije, koja je čak i pre nestašice uvozila 50 odsto povrća i 90 odsto voća.

Stručnjaci ocenjuju da su cene povrća već porasle između 25 i 40 odsto.

Rano povrće i voće stiže u Evropu, ali i kod nas sa juga: iz Makedonije, Grčke, Turske, gde je takođe bilo mrazeva. Procene su da je oko 25 odsto te proizvodnje oštećeno i ti će usevi ove godine kasniti, što će dovesti do vrtoglavog rasta cene. Posebno su oštećeni citrusi zbog uslova promrzavanja u skladištima, kaže Vojislav Stanković, agrarni analitičar.

– Već sada se i u našim radnjama vidi da je ponuda smanjena i redukovana. Cene su već skočile, posebno jabuka. Jabuke ajdare koštaju i 100 dinara, a njihova uobičajena cena u ovo doba godine je oko 60 dinara. Imamo i povećan uvoz ovog voća iz Poljske koje se prodaje za 200 dinara po kilogramu – ističe Stanković. On očekuje i slabiji rod domaćeg ranog voća i povrća. Procenjuje da će proizvodnja u plastenicima i staklenicima biti umanjena za četvrtinu. Ako se uzme u obzir da je Srbija u prošloj godini imala veliki izvoz voća i povrća, možemo očekivati da će ponuda biti manja, a cene paprene.

– Rano je za procene, ali mnogi upozoravaju da ove godine možemo očekivati za 30 odsto više cene – upozorava naš sagovornik.

Prema podacima sa STIPS-a (Sistem tržišnih informacija poljoprivrede Srbije), prošle nedelje nije bilo značajnih promena u obimu ponude i tražnje na Kvantaškoj pijaci u Beogradu. Što se cena tiče, zabeležen je rast ananasa, mandarina i kivija. Stručnjaci upozoravaju na izuzetno slabu ponudu brokolija, spanaća, karfiola, patlidžana i tikvica, što je uticalo na značajan rast cena ovih proizvoda u odnosu na prethodni period.

Gotovo da nema proizvoda koji prošle nedelje nije osetno poskupeo (crni luk, zelen, pasulj…). Na jako lošu ponudu voća i povrća ukazuju i u Čačku i Vranju.

Dobavljači kažu da nam sleduju i 50 odsto više cene južnog voća. Problem je, kažu, što će izgubiti kupce, jer mnogi su i do sada zbog niske kupovne moći slabo kupovali.

Prema prognozama evropskih stručnjaka, cena limuna, krompira, blitve, kajsije i drugih kultura mogla bi da se vine u nebesa, odnosno da te namirnice poskupe od 24 do 40 odsto na pijacama i u hipermarketima.

(J. Antelj, I. Albunović, Politika)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.