U trendu

Ocekuje se oporavak traznje za naftom u Kini u II kvartalu

PEKING – Kineska potražnja za naftom će se vratiti na 14,26 miliona barela dnevno (bpd) u drugom kvartalu 2022, nakon pada u prvom tromesečju izazvanog merama za obaranje kovid slučajeva na nulu, prema prognozi korporacije Čajna Nešenel Petroleum (CNPC).

Procenjuje se da je potrošnja nafte u Kini iznosila 13,9 miliona barela dnevno u prvom kvartalu, što je za 3,0 posto manje nego godinu dana ranije, izjavio je danas na jednom onlajn seminaru Dai Đijaćan, direktor CNPC-ovog sektora za istraživanje tržišta nafte, prenosi Rojters.

Pad potražnje je usledio nakon strogih mera ograničenja mobilnosti širom Kine, uključujući uvođenje lokdauna u Šangaju, kineskom finnsijskom centru.

„Epidemija kovida-19 nastavih da utiče na kinesku potrošnju nafte u aprilu, ali očekujemo da će potražnja pokazati rast u maju“, rekao je Dai.

On je naveo takođe da je istraživački centar CNPC-a ublažio svoju prognozu o potražnji nafte u drugom kvartalu za 180.000 barela dnevno u odnosu na prethodnu procenu, ali da će ukupna potrošnja ostati za 1,8 procenata veća nego pre godinu dana.

Sa uspostavljanjem kontrole u pogledu širenja kovida-19 i ekonomskim podsticajima koje će Peking pokrenuti, on očekuje da će potražnja za naftom u Kini porasti na 15,26 miliona barela dnevno u trećem kvartalu i na 15,37 miliona barela dnevno u četvrtom tromesečju, što predstavlja povećanje od 4,1 odsto i od 6,7 procenata na godišnjem nivou, respektivno.

Ministarstvo saobraćaja je ranije procenilo da će drumski saobraćaj zabeležiti pad od 20 odsto, a vazdušni saobračhaj za 55 odsto tokom trodnevnog praznika državnog praznika početkom aprila, dodaje Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.