Ocena „Mudisa“ dokaz bolje krvna slike srpske ekonomije

BEOGRAD – Popravljena je krvna slika srpske ekonomije i kako se na Srbiju gleda u inostranstvu, ocenio je gostujući na RTS-u profesor FEFA Nebojša Savić saopštenje rejting agencije „Mudis“ u kome su popravljeni izgledi za povećanje kreditnog rejtinga Srbije.

„U tom saopštenju se kaže da se smanjuje javni dug što otvara prostor za razvoj. Suština svega je da se obezbedi rast bruto društvenog proizvoda“, rekao je on komentarišući saopštenje „Mudisa“ popravila je izglede za povecanje kreditnog rejtinga Srbije za zaduživanje u domaćoj i stranoj valuti sa stabilnih na pozitivne i potvrdila kreditni rejting Srbije na nivo B-3.

„Ovo saopštenje „Mudisa“ kaže da je perspektiva za ulaganje u Srbiji dobra“, rekao je Savić i naglasio da je danas vrlo komplikovana situacija u svetskoj privredi.

Kako je objasnio u galimatijasu svetskih interesa dolazi do promene tokova kapitala i otvaraju se nove destinacije.

Kao poslove koje Srbija treba da uradi on je istakao održavanje fiskalne i monetarne discipline, i stabilne inflacije.

„Dalje mora da se radi na jačanju investicija i privatnog sektora. Ova vest ‘Mudisa’ ide u tom pravcu da privatni kapital uđe u investicije“, rekao je Savić.

Povećanje plata i penzija će zavisiti od situacije u budžetu, smatra on i dodaje kako je ona u ovom trenutku dobra.

„Najveci izazov za budžet ce biti politicki deo priče – kako uspostaviti balans između razvojnih i potrošačkih ambicija“, zaključio je on.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.