U trendu

Od 14. maja očekuju se olakšice za ulazak u Grčku

BEOGRAD – Do 14. maja, za kada je u Grčkoj najavljen zvanični početak letnje sezone, Vlada Grčke je omogućila srpskim državljanima da u ovu zemlju uđu sa negativnim PCR testom, ne starijim od 72 sata ili potvrdom o vakcinaciji najmanje 14 dana pre dana ulaska u Grčku, podsećaju iz Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija.

Kada je reč o deci, ona najmlađa do pet godina su oslobođena testiranja, odnosno ne moraju da poseduju negativan PCR test a kako se navodi na sajtu ministarstva ukoliko epidemiološka situacija u Grčkoj bude povoljnija, očekuje se da će posle 14. maja biti uvedene olakšice vezane za vrstu testova i starosnu granicu dece.

Ovo zato što turistička putovanja u Grčku najviše planiraju porodice sa malom decom za koju nije omogućena vakcinacija, te bi obaveza njihovog PCR testiranja predstavljala dodatno finansijsko opterećenje.

Navodi se i da su putnici obavezni da najmanje 24 sata pre ulaska u Grčku popune PLF obrazac prijave i pokažu ga pri ulasku u Grčku, pri čemu porodice popunjavaju jedan formular za celu porodicu.

Iz Ministarstva podsećaju da je grčki ministar turizma Haris Teoharis, prilikom martovske posete Srbiji najavio da se od 14. maja kada u Grčkoj počinje letnja sezona može očekivati otvaranje graničnih prelaza sa Severnom Makedonijom, priznavanje antigenskih testova za decu stariju od 10 godina, kao i uvođenje tzv.fast line punktova za prelazak granice za vakcinisane građane.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar