U trendu

Od 2019. usluga info centara u regionalnim Privrednim komorama

BEOGRAD – Institut za standardizaciju Srbije u saradnji sa projektom GIZ-a i Privredne komore Srbije (PKS) radi na uspostavljanju info centara u pet regionalnih privrednih komora u Srbiji kako bi privrednici mogli pravovremeno da se informišu i i dobiju informacije o najnovijim izdanjima standarda i standardizaciji.

Direktorka Instituta Tatjana Bojanić rekla je za Tanjug da se očekuje da će ta usluga bitu u funkciji od 1. januara 2019. godine.

„Prepoznali smo potrebu da privrednici u unutrašnjosti dobiju pravovremene informacije o najnovijim izdanjima standarda. Institut je dužan da obezbedi pristup srpskim standardima, i to činimo u našim prostorijama gde svi zainteresovani mogu da čitaju kompletne tekstove srpskih standarda i dobiju potrebne informacije“, rekla je Bojanićeva.

Dogovor sa GIZ-om i predstavnicima PKS-a napravljen je kako bi im to bilo omogućeno i u drugim gradovima – Somboru, Novom Sadu, Kragujevcu, Valjevu, Zaječaru, Nišu.

„Usluga je u pripremi i nadamo se da će od januara biti u funkciji. Oni koji budu došli u regionalne privredne komore, moći će da pogledaju tekstove standrada i da se informšu o našem info centru i svemu onom što je važno za njihovo poslovanje, a vezano je za standarde“, rekla je Tatjana Bojanić.

Ona je precizirala da je cilj da se oni koji koriste standarde što jednostavnije informišu, između ostalog i o tome šta im je potrebno, jer standardi nisu završena stvar, već se revizija obavlja periodično, daju se nova izdanja i slično.

Takođe na neke standarde se pozivaju pravilnici, što ih čini obaveznim, tako da su privrednicima često potrebne informacije i u vezi s tim.

„U Beogradu je do svake informacije jednostavnije doći, i imajući to u vidu, došli smo na ideju da tu temu približimo i privrednicima u drugim gradovima“, rekla je Bojanićeva.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.