U trendu

Od početka godine utajeno 7,3 milijarde dinara poreza

BEOGRAD – Poreznici su otkrili od početka godine više od sedam milijardi dinara utajenog poreza, što je za oko četvrtinu više nego lani.

Ne prestaju pokušaji šverca akcizne robe, a otkriveno je i dvostruko više „fantomskih“ preduzeća, prenosi RTS.

Uz „fantomske“ firme i preduzeća za pranje para, koja se osnivaju zbog izbegavanja plaćanja poreza, ima i onih koja nastaju da bi ostvarila pravo na povraćaj PDV – a.

Tako su tri takva predužeća u organizaciji vlasnice knjigovodstvene agencije iz Ćuprije, za godinu dana prisvojila 10 miliona dinara iz državne kase.

„Oni su svakog meseca predavali fiktivne PDV prijave koje je sačinjavala vlasnica knjigovodstvene agencije i na osnovu lažnog sadržaja, iz tih poreskih prijava, zahtevali povracaj PDV-a. Novac od povraćaja PDV-a predavali su vlasnici knjigovodstvene agencije“, kaže koordinator Poreske policije Ivan Ivanović.

Poseban je slučaj u Subotici gde su dva preduzeća koja su pravila lažne fakture i krivotvorene bankarske izvode, pokušavši tako da im, mimo oporezivanja, ostane više od 500 miliona dinara.

U proteklih šest meseci uhapšeno je 72 optuženih za utaju poreza, a podneto je i 665 krivicnih prijava za više od 900 krivičnih dela.

„Izvršenjem pomenutih krivičnih dela izbegnuto je plaćanje poreza u ukupnom iznosu od 7,3 milijarde dinara, što je za oko 26 odsto više nego u istom periodu prošle godine“, ističe Ivanović.

U prvoj polovini godine, u odnosu na isti period prošle, za 50 odsto je opao šverc cigareta, dok je, sudeći po zaplenama, za toliko skočio nelegalan promet rezanog duvana u listu.

Oduzeto je 55.000 litara nafte, 3.000 litara alkohola i više od tone kafe.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.