U trendu

Od polovine maja obuka za upravnike stambenih zgrada

Ministarstvo gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije donelo je pravilnik na osnovu kojeg će od polovine maja početi obuka profesionalnih upravnika stambenih zgrada, a prve licence upravnici će dobiti u junu.

Pomoćnica ministra Jovanka Atanacković izjavila je danas da obuka i licence donose šansu za zapošljavanje velikog broja gradjana, bilo da odluče da postanu preduzetnici ili da budu zaposleni u firmi koja se bavi tom delatnošću, saopštilo je Ministartstvo.

„Na osnovu iskustava zemalja u okruženju, možemo da očekujemo otvaranje izmedju 15.000 i 20.000 novih radnih mesta u ovoj oblasti“, rekla je Atanacković i istakla da će oni koji budu kao upravnici angažovani u većem broju stambenih zgrada, moći da zarade i mnogo više od prosečne plate.

Navedeno je da dosadašnja iskustva firmi koje su se profesionalno bavile tim poslom u Srbiji, pokazuju da za održavanje dvadesetak stambenih zgrada može da se zaradi plata od oko 55.000 dinara mesečno.

U Srbiji je angažovanje profesionalnog upravnika zgrade košta od 200 do 350 dinara po stanu, a Atanacković očekuje da će, kad ta profesija zaživi na tržištu, veća ponuda doneti i niže cene, a bolji kvalitet njihovih usluga.

Obuku za upravnika u trajanju od tri nedelje sprovodiće Privredna komora Srbije, dok cena obuke još nije utvrdjena.

„Ukoliko procenjujemo troškove po ugledu na obuke za agente nekretnina, obuka profesionalnog upravnika bi mogla da košta oko 30.000 dinara“, rekla je ona.

Profesionalni upravnik stambene zgrade može da bude svako ko je završio bar srednju školu u trajanju od četiri godine, ko je položio ispit za upravnika i ko nije osudjivan za krivično delo.

Budući upravnici će kroz obuku morati da steknu odredjena pravna znanja o zgradi, da znaju odredbe Zakona o stanovanju, karakteristike stambenih zgrada, administrativne i finansijske aspekte upravljanja i da usavrše veštinu komunikacije, navodi se u saopštenju.

Neke zemlje u susedstvu su uvele profesionalno upravljanje stambenim zgradama kao obavezno, dok je u Srbiji to dobrovoljno, što znači da stanari mogu sami među sobom da izaberu upravnika ili da odluče da angažuju profesionalnog upravnika, s licencom.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.