U trendu

Odbornici Pirota usvojili zaključak o brisanju MHE iz Prostornog plana, ispred zgrade protest

Odbornici Gradske skupštine Pirota na današnjoj sednici su doneli zaključak o brisanju svih lokacija mini hidroelektrana (MHE) na Staroj planini iz novog Prostornog plana Pirota i o moratorijumu na izgradnju derivacionih MHE.

To se dešavalo u isto vreme kada su gradjani okupljeni oko Pokreta „Odbranimo reke Stare planine“ i „Saveza mesnih zajednica Stare planine“ protestovali ispred zgrade Skupštine grada Pirota, zahtevajući od lokalne vlasti da se na današnjoj sednici donese odluka da se iz novog Prostornog plana Pirota čija izrada počinje, izbrišu sve lokacije za izgradnju mini hidrocentrala u Parku prirode Stara planina.

Jedan od aktivista pokreta „Odbranimo reke Stare planine“ Aleksandar Panić je rekao agenciji Beta da od lokalnog parlamenta zahtevaju da jučerašnja najava o brisanju svih lokacija za izgradnju MHE na Staroj planini dobije svoj institucionalni okvir i da odluka o brisanju derivacionih MHE ne samo u Prostornom planu Pirota, već i Srbije postane zvanična.

„Tražimo da oni koje gradjane plaćaju kroz svoje poreze ne sede ovde, nego da dodju u Topli Do i vide da li meštani od 90 godina, koji se smrazavaju na mostu, brane svoj ćef ili interese grada. Ovo je pozitivan pomak i od odbornika očekujemo odluku da se njihova gradnja stopira“, rekao je Panić.

Predsednik „Saveza mesnih zajednica Stare planine“ Nebojša Ilić kazao je da očekuje da odbornici Gradske skupštine donesu odluku da se iz Prostornog plana Pirota brišu MHE.

„To je najavila gradska vlast. Ovakva odluka mora da se donese i zaštite staroplaninske reke i prestane njihovo uništavanje. Ima nas svuda, ne samo u Toplom Dolu i Jelovici, već sutra u Beogradu i širom Srbije. Danas smo ovde da pozovemo odbornike na savest i razum i da donesu odluku zbog svojih pokolenja“, rekao je Ilić.

Dodao je da od sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem očekuje da stavi tačku na taj problem i da se donese zakon o stavljanju moratorijuma na izgradnju MHE i zaustavi, kako je istakao, uništavanje reka u Srbiji.

Meštanka Temske Minja Nikolić kazala je da je njihova poruka sa svih dosadašnjih i sadašnjih protesta da treba sačuvati planinske reke.

„Mesecima dežuramo u Toplom Dolu. Smatramo da sve reke moraju i dalje da teku zbog naše i dece naše dece. Reke za nas sa Stare planine su život“, rekla je Nikolićeva.

Zamenik gradonačelnik Pirota i predsednik Gradskog odbora SPS-a Vidojko Panajotović naveo je da je njegova stranka protiv izgradnje MHE, a posebno derivacionih.

„Zajedno sa gradonačelnikom i koalicionim partnerima doneli smo zajedničku odluku da se u Prostornom planu grada koji se radi izbace sve lokacije za izgradnju MHE na Staroj planini. Takav zaključak danas je donet i na sednici Gradske skupštine. Svako ima pravo da protestuje i očekujemo da se sve mirno završi“, kazao je Panajotović.

Dodao je da od MHE na Staroj planini „nema nikakve koristi“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.