U trendu

Odlazi MMF, danas načelna ocena Srbiji

Misija Međunarodnog monetarnog fonda predvođena Džejmsom Rufom danas završava posetu Srbiji, nakon koje se očekuje ocena četvrte i pete revizije aranžmana koji je ta institucija zaključila sa Srbijom.

Načelnu ocenu će izneti šef Misije na konferenciji za novinare koja će biti održana danas u 14 sati u vladi Srbije, nakon čega se očekuje da Bord direktora MMF tu ocenu i potvrdi.

Misija MMF-a je u Srbiji razmatrala rezultate četvrte revizije koja je započela uoči izbora, ali zbog njih nije i zaključena, ali i povodom dospele pete revizije.

Kako je šef Misije izjavio za Tanjug uoči posete, u fokusu razgovora s vladom Srbije, bila je reforma javnog sektora i javnih preduzeća.

Ključna pitanja prilikom ove posete, prema njegovim rečima, biće makroekonomska i fiskalna situacija, reforma javnog sektora, reforma javnih preduzeća i onih u restrukturiranju.

Tehnička misija je počela 9. juna, a zvanični razgovori sa predstavnicima Srbije 13. juna.

Ruf je do sada već ukazao da se trogodišnji program uspešno sprovodi i da Srbija postiže izuzetne rezultate, koji premašiju zacrtane ciljeve.

Srbija je sa MMF-om zaključila u februaru 2015. trogodišnji stend baj aranžman iz predostrožnosti vredan 1,2 milijarde evra, ali se vlada više puta izjasnila da je njeno opredeljenje da ne povlači taj novac.

Do sada su tri revizije aranžmana zaključene s pozitivnom ocenom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.