U trendu

Odlični proizvodni rezultati Ziđinovog rudnika

BOR – Sadržaj bakra u rudi kopa Novo Cerovo premašuje 0,5 odsto, što je bolji prosek od onog koji se beleži u Jami, jedinom podzemnom rudniku u Boru, saopštila je kineska kompanija Srbija Ziđin koper.

Sa rezultatom boljim od očekivanog i uz prebačaj plana za skoro 300 tona, Novo Cerovo popravilo je ukupan januarski skor kompanije, što je, kako je rekao glavni rudarski inženjer Đao Đanming, ohrabrujuća činjenica na startu godine.

„Ostvareni rezultati nisu slučajni, i plod su prvenstveno odličnog sadržaja bakra u rudi. Indeks realizacije samo ovog parametra proizvodnje je fantastičnih 150, jer je umesto 0,341odsto, otkopavana ruda sa prosečnih 0,523 procenata bakra“, ocenio je upravnik rudnika Novo Cerovo Dragan Ilić.

Ukupnp je iskopano preko milion tona, a zbog visokog sadržaja metala dobijeno je 1.330 tona bakra u rudi i 806 tona koncentrata bakra, što znaci da je proizvodni plan premašen za 80 odsto na samom iskopavanju i za 45 procenata tokom dobijanja koncentrata bakra.

„Rudu smo tokom januara otkopavali sa dve etaže. Kombinovali smo onu sa kote 530, gde je sadržaj metala slabiji, sa rudom na koti 460, koja je bogatija bakrom. Jalovinu smo skidali isto sa kote 530, a nedavno smo počeli radove i na 520, gde očekujemo veću količinu, ali i dobar sadržaj rude. Rezultat sa ‘terase’ 520 je dobar i zbog činjenice da nećemo morati više da silazimo niže gde su uslovi rada, naročito zimi, veoma teški“, rekao je Ilić.

On je potvrdio kako se ispostavlja da je ne Novo Cerovo najbogatije nalazište Ziđina.

Pun kapacitet rudnika i prerada 8.500 tona rude dnevno, po rečima generalnog direktora kompanije Đana Siminga, očekuje se u maju.

Rudnik je ponovo aktiviran maja prošle godine, a njegovo oživljavanje zvanično je počelo dva meseca ranije kada je utovarena prva kašika investicione raskrivke, podseća kompanija Srbija Ziđin koper.

Koncepcija rada zasnovana na je na mladim ljudima, jer su svi operateri, bageristi, vozači, bušači, rukovaoci pomoćnom mehanizacijom novi radnici, koji polako idu uzlaznom putanjom, napominje ta kompanija.

„Već skoro godinu dana oni su tu. Stiču radne navike i uče kako da pravilno rade, a po rezultatima koje ostvarujemo vidi se da nismo pogrešili i da je takav koncept dobar“, istakao je Ilić.

U Kini po tradiciji veruju da će cela godina biti uspešna ako je prvi mesec u njoj takav.

Pošto je najmlađi rudnik u sastavu Srbija Ziđin koper nedelju dana pre isteka januara dostigao i prestigao proizvodni plan, trebalo bi da tako nastavi i narednih meseci, zaključuje se u saopštenju kineske kompanije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.