U trendu

Održan javni čas rezidbe voćaka u okviru Škole zadrugarstva (VIDEO)

Javni čas rezidbe voćaka je danas u Slankamenu, u okviru projekta „Praktična škola zadrugarstva“, održao profesor poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu Zoran Keserović.
Taj projekat pokrenut je prošle godine u saradnji Kabineta ministra za regionalni razvoj i koordinaciju rada javnih preduzeća sa zemljoradničkom zadrugom „Voćar Slankamen“, a u okviru akcije Vlade Srbije „500 zadruga u 500 sela“.

Ministar u Vladi Srbije zadužen za regionalni razvoj i koordinaciju rada javnih preduzeća Milan Krkobabić je posle tog časa rekao novinarima da ta zadruga, sa svoja 42 zadrugara, šest različitih nacionalnosti i 500 hektara zadružnog zemljišta treba da bude primer koji „treba da sledi cela Srbija“.
„U ovoj godini za razvoj zadrugarstva izdvojeno 825 miliona dinara, odnosno četiri puta više novca nego prošle godine, a istovremeno smo predvideli formiranje pet složenih zadruga u koje ćemo uložiti do 500 hiljada evra, a oko dva i po miliona evra bismo ukupno uložili u složene zadruge“, kazao je Krkobabić.

Prema njegovim rečima, složene zadruge bi predstavljale „iskorak u smislu objedinjavanja postojećih zadruga“.
„Opredeljeni smo da objedinimo specijalizovane zadruge ali po mogućstvu i odredjene vrste preduzeća i kompanija koje se bave sličnom delatnošću i da na taj način napravimo nove privredne subjekte koji bi dali šansu da naš zemljoradnik sa malog poseda može da obezbedi svoju egzistenciju“, istakao je Krkobabić.

On je ocenio da jedna četvoročlana porodica, sa dva do tri hektara „dobrog“ voćnjaka može pristojno da živi.

Profesor Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu Zoran Keserović rekao je da proizvodjači voća mogu da budu konkurentni jedino kroz udruživanje i primenu novih tehnologija u svom radu.

Kako je dodao, od 2002. godine je prinos od voća u Srbiji povećan za 2,5 puta, a samo u Vojvodini pet puta.

„U Vojvodini je znanje bilo presudno, što su kroz radionice i časove nove tehnologije postale dostupne proizvodjačima“, istakao je Keserović koji je i predsednik Društva voćara Srbije.

Direktor zemljoradničke zadruge „Voćar Slankamen“ Nikola Kotarac rekao je da zadrugari u „Školi zadrugarstva“ drugim zadrugama pokazuju voćnjake, kako zajedno funkcioniše 42 zadrugara, kako im izgledaju skupštine i kako se vode zapisnici.
„Konkurs Ministarstva za bespovratna sredstva je bio dosta strog jer se kontrolisala svaka sitnica, ali smo uspeli da dobijemo sredstva koja su namenska za unapredjenje hladnjače i nabavku za opremu“, kazao je Kotarac.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.