U trendu

Održavanje puteva isključivo preko tendera

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović izjavila je danas da će od ove godine 4.000 puteva u Srbiji biti održavani isključivo raspisivanjem javnih poziva i tendera.

„Do sada se održavanje puteva radilo na osnovu ugovora koji traju od 1992. godine. Nije bilo javnih poziva. Od 1. januara 4.000 kilometara puteva u Srbiji biće održavani isključivo raspisivanjem javnih poziva i tendera. Ogroman posao nudi se domaćim kompanijama“, rekla je Mihajlović gostujući na RTS-u.

Ona je izrazila nadu i da će novi zakon o katastru biti usvojen u februaru, zahvaljujući kome će uknjiženje nepokretnosti trajati najviše 24 sata.

Prema njenim rečima, nakon konsultacija o tom zakonu, on bi trebalo krajem januara i početkom februara da bude usvojen na sednici Vlade, a u februaru da uđe u skupštinsku proceduru.

„Imaćemo uređen katastar, hoćemo da uradimo sve da građani Srbije i privreda upisuju sve za 24 sata i da po tome budemo izdvojeni. Ono što je važno, opšti upravni postupak će biti sklonjen na taj način iz katastra, a zadatak katastra će po novom zakonu biti da registruje imovinu, dok će neka ovlašćenja biti data drugim ustanovama poput Poreske uprave“, rekla je Mihajlović.

Ona je kazala i da je do poskupljenja putarine došlo jer se obnova starih i izgradnja novih puteva finansira od toga, i dodala da će Vlada Srbije potrošiti 977 miliona evra na poslove koje će domaće kompanije raditi i na putevima i na železnici.

„Izgradićemo, odnosno rehabilitovati preko 200 kilometara puteva, preko 78 do 80 kilometara autoputeva, završićemo Koridor 10 ove godione i imaćemo put od Obrenovca do Preljine“, rekla je Mihajlović.

Govoreći o železnici, ona je istakla da će zahvaljujući ruskom i kreditu Evropske investicione banke biti rehabilitovano 200 kilometara železničkog puta, a ove godine bi trebalo da počnu radovi na modernizaciji pruge Beograd – Budimpešta i dogovor o rehabilitaciji pruge Beograd – Bar.

Prema njenim rečima, plan je i da se u dogovoru sa sindikatima zaposlenih u Železnici Srbije razgovara o strukturi zaposlenih, jer je bitno da u tom preduzeću postoje ljudi koji mogu da iznesu velike infrastrukturne projekte.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.