OECD podigao prognoze svetskog rasta za 2023. i 2024.

Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) podigla je danas prognoze svetskog privrednog rasta, pozivajući se na usporavanja inflacije i ponovnog otvaranja Kine, ali smatra da je oporavak i dalje nesiguran s obzirom na velike teškoće nekih banaka.

Organizacija u novom izveštaju predviđa da će svetski privredni rast biti 2,6 odsto u 2023. godini i 2,9 odsto 2024. godini.

U odnosu na poslednja ekonomska predviđanja OECD-a u novembru, stopa svetskog privrednog rasta podignuta je za 0,4 procetna poena za ovu godinu i za 0,2 procentna poena za iduću godinu.

Organizacija je objavila nove podatke u jeku bankarske krize, ocenjujući da bi podizanje kamatnih stopa moglo da nastavi da otkriva finansijske slabosti zbog visokog zaduživanja i preterane valorizaciju nekih aktiva, kao što je nedavno pokazalo zatvaranje ili spasavanje nekih od američkih banaka.

„Znaci uticaja zaoštravanja monetarnih politika počeli su da se pojavljuju u nekim delovima bankarskog sektora, posebno u regionalnim američkim bankama“, navodi OECD u izveštaju, ukazujući na krah banke SVB u SAD.

OECD nije u izveštaju pomenula teškoće protekle nedelje suočila švajcarske banke Kredi Suis, banke mnogo veće od američke, čiji bankrot bi mogao da predstavlja sistemski rizik za svetsku privredu.

Kao još jednu potencijalnu ekonomsku slabost pominju se cene na tržištu nekretnina koje su počele da padaju u mnogim zemljama s mogućim „domino efektom“ na druge sektore.

Međutim, uprkos tim rizicima OECD predviđa „postepeno poboljšanje“ opšte ekonomske situacije tokom 2023. i 2024. godine sa određenim smirivanjem inflacije.

Svetski privredni rast bi trebalo da bude podstaknut potpunim ponovnim otvaranjem Kine, čija privredna aktivnost će, kako se očekuje, porasti 2023. godine.

U zemljama G20 najvećih svetskih ekonomija koje predstavljaju oko 85 odsto svetskog BDP-a, očekuje se usporavanje rasta cena, tako da OECD predviđa da će u toj grupi inflacija opasti sa 8,1 odsto 2022. godine na 4,5 odsto 2024.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.