U trendu

OECD podigla prognozu globalnog rasta na 5,8% za ovu godinu

PARIZ – Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) povećala je prognozu rasta globalne ekonomije na 5,8 posto za ovu godinu i na 4,4 procenta za 2022, prema danas objavljenom novom izveštaju o svetskim ekonomskim izgledima.

U prethodnom izveštaju iz marta, OECD je predviđala rast globalnog bruto domaćeg proizvoda (BDP) od 5,6 odsto u 2021. godini i od 4,0 procenta u idućoj, prenosi Rojters.

Aktivnost svetske privrede se vratila na nivo pre pandemije, ali još uvek nije dostigla stopu rasta koja je bila predviđana pre globalne zdravstvene krize, navodi organizacija sa sedištem u Parizu u svojoj novoj publikaciji.

„Svetska ekonomija se kreće ka oporavku ali uz dosta prepreka na tom putu. I dalje postoji povišen rizik da ne bude postignut dovoljan rast nakon pandemije ili da on ne bude široko rasprostranjen“, konstatuje glavna ekonomistkinja OECD-a Lorans Bone u uvodnoj reči u izveštaju.

Kampanja vakcinacija je omogućila naprednim ekonomijama postepeno ponovo otvaranje poslovanja, dok s druge strane sporo sprovođenje vakcinacije i nove epidemije kovida kovida-19 sputava oporavak mnogih ekonomija u usponu, dodaje se u dokumentu.

OECD sada prognozira rast američkog BDP-a u tekućoj godini od 6,9 posto u odnosu na raniju procenu od 6,5 odsto, pri čemu napominje da će ekspanziju podstaći paket stimulativnih mera države vredan više hiljada milijardi dolara. Međutim, stopa rasta SAD za narednu godinu je blago smanjena sa prvobitnih 4,0 na 3,6 procenata.

Istovremeno, u novom izveštaju OECD-a je snažno povećana projekcija rasta Kine kako za 2021. tako i za sledeću godinu. Prema novoj prognozi, kineska ekonomija će ove godine porasti za 8,5 odsto (u martu predviđano 7,8 procenata), a u 2022. godini će zabeležiti rast od 5,8 posto (martovska procena 4,9%).

OECD preporučuje da centralne banke u naprednim zemljama održe relaksirane finansijske uslove i da tolerišu prekoračenja ciljane stope inflacije.

Vlade bi trebalo da nastave da podržavaju domaćinstva i kompanije sve dok se ne postigne dovoljno široka globalna rasprostranjenost vakcinacija da zaštiti najotvorenije sektore, zaključuje OECD.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.