U trendu

Oko 15 mil. evra za Centralno stovariste za brzu prugu u Rumi

BEOGRAD – Infrastruktura železnice Srbije izgradiće u Rumi Centralno stovarište, površine 600 kvadratnih metara, koje će biti namenjeno za potrebe pruge za velike brzine Beograd – Subotica, ali i kompletnog severnog pravca srpskih železnica, saopšteno je iz kompanije.

Vrednost projekta je 14,75 miliona dinara, a rok za završetak radova je 12 meseci.

Novi objekat biće prostorno izuzetno dobro pozicioniran, u železničkoj stanici Ruma, a u neposrednoj blizini izlaza sa auto puta E – 70.

Infrastruktura železnice Srbije potpisala je ugovor o izgradnji ovog objekta sa firmom „Percompany“ Beograd, u zajedničkoj ponudi sa firmom „Panekspres“ iz Lučana.

Novo Centralno stovarište u Rumi biće prvi objekat ovakve vrste koji srpske železnice grade nakon duže od dve decenije.

Imajući u vidu da je brza pruga Beograd – Subotica jedan od najvećih i najznačajnijih investicionih i infrastrukturnih objekata u ovom delu Evrope, Infrastruktura železnice Srbije u novom Centralnom stovarištu primeniće sve najmodernije standarde za gradnju objekata ovakve vrste.

U objektu će biti postavljeni senzorski sistemi, video nadzor, kao i prateća oprema iz oblasti bezbednosti i zaštite na radu železničara koji će raditi u Centralnom stovarištu.

Po prvi put u novom stovarištu Infrastruktura železnice Srbije instaliraće i primeniti softver za upravljanje i kontrolu stanja zaliha (Ašet Management Tool System).

Infrastruktura železnice Srbije izgradnjom novog Centralnog stovarištva stvoriće uslove za mnogo efikasnije i racionalnije korišćenje rezervnih delova i opreme, kvalitetnije upravljanje i kontrolu zalihama, zatim brže i bolje održavanje železničke infrastrukture, kao i čuvanje i zaštitu imovine na znatno višem nivou, što će sve skupa doneti povećanje prihoda i smanjenje troškova poslovanja ove železničke kompanije, navedeno je u saopštenju.

Pokretač i nosilac ovog posla je Sektor za nabavke i centralna stovarišta Infrastrukture železnice Srbije, koji ovakvom strateškom odlukom i planskim aktivnostima daje doprinos uspešnoj izgradnji pruge za velike brzine, kao i celokupnom procesu modernizacije pruga u državi, ali i efikasnijem i uspešnijem poslovanju ove železničke kompanije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.