U trendu

Oko 85 odsto mikro i malih preduzeća u Srbiji očekuje poslovne probleme zbog pandemije

Oko 85 odsto mikro i malih preduzeća u Srbiji procenjuje da će pandemija imati negativan uticaj na njihovo poslovanje, pokazuju rezultati istraživanja o posledicama pandemije, koje su danas predstavili Smart kolektiv i Forum za odgovorno poslovanje.

Smanjenje potražnje za svojim proizvodima i uslugama tokom i nakon trajanja pandemije očekuje 80 odsto anketiranih, dok oko 30 odsto smatra da će posledica pandemije biti i smanjenje broja zaposlenih.

Više od 70 odsto preduzeća očekuje da ekonomske posledice pandemije na svoje poslovanje šest meseci i duže, pokazalo je istraživanje, sprovedeno od 25. do 29. marta.

Više od 48 odsto preduzeća procenjuje da ove izazove neće moći da prevazidje bez dodatne podrške, navodi se u saopštenju.

Pored mera koje očekuju od države, preduzetnici su dali i predloge drugih mera koje bi mogle da preduzmu velike kompanije i privatni sektor, da pomognu mikro i malim preduzećima.

Medju najčešćim predlozima su: davanje prednosti robi malih domaćih proizvodjača u odnosu na uvoznu robu, podrška u promociji i marketingu, aktivno uključivanje velikih kompanija u promociju mikro i malih preduzeća u kriznom periodu.

Predlaže i poštovanje postojećih ili skraćenje valuta plaćanja, uključivanje u prodajne lance i „besplatno ulistavanje“ mikro i malih preduzeća iz Srbije.

Traže i pomoć u vidu biznis i finansijskog savetovanja, kao i u obezbedjivanju novih klijenata, odlaganje rokova plaćanja računa i mogućnost plaćanja na rate, donacije u vidu robe ili finansijskih sredstava i pozajmice za likvidnost.

Direktor Smart kolektiva i izvršni direktor Foruma za odgovorno poslovanje Neven Marinović je rekao da su hteli da istraže izazove i vidove podrške koji su potrebni kako bi se ublažile ekonomske i društvene posledice pandemije, da bi se što bolje odgovorilo na potrebe tih preduzeća.

Rezultati istraživanja biće dati partnerima Smart kolektiva i Foruma za odgovorno poslovanje – predstavnicima medjunarodne zajednice, javnim sektorom i drugim delovima privatnog sektora, da bio zajedno pripremili i sproveli adekvatne mere za prevazilažene teškoća preduzeća.

Iako su medju najteže pogodjenima krizom, više od jedne trećine ispitanih preduzeća su uključilo u akcije solidarnosti.

Preduzetnici i mala preduzeća doniraju obroke, namirnice i higijenska sredstava, preusmerili su proizvodnju na sanitarne proizvode i opremu, na 3D štampanje vizira za medicinsko osoblje i pomagali volonterski u distribuciji pomoći gradjanima.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.