U trendu

OPEK zabrinut zbog mogućeg EU embarga na rusku naftu

LONDON – Zvaničnici Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) smatraju da bi eventualni embargo Evropske unije na naftu iz Rusije samo naneo štetu potrošačima, a o svom stavi i zabrinutosti su obavestili i Brisel, piše Rojters pozivajući se na izvore iz naftnog kartela.

Glavne članice OPEK-a, poput Saudijske Arabije i Ujedinjenih Arapskih Emirata, pokušale su da „plivaju u neutranim vodama“ u aktuelnoj krizi između Zapada i Moskve, dok se grupa OPEK+, koja uključuje Rusiju, klonila ukrajinskog pitanja na svojim sastancima o proizvodnoj polici, navodi britanska agencija.

EU, koja se u velikoj meri oslanja na rusku naftu, već je uvela oštre sankcije Rusiji, uključujući zamrzavanje sredstava njene centralne banke, a u 27-članom bloku se trenutno raspravlja o tome da li i kako uvesti sankcije i ruskoj energetskoj industriji.

Zvaničnici OPEK-a, među kojima je bio i generalni sekretar Mohamed Barkindo, sastali su se 16. marta sa evropskim komesarom za energetiku Kadrijem Simsonom kako bi razgovarali o „vanrednom vremenu“ u kojem se nalazi energetsko tržište, napisao je Simson na Tviteru.

Jedan od izvora iz OPEK-a, koji je govorio pod uslovom da ostane anoniman, kaže da je zabrinutost grupe jasno stavljena do znanja Briselu i da su „oni veoma dobro informisani“.

Neimenovani zvaničnik iz EU, od koga je Rojters zatražio komentar o sastanku 16. marta, naveo je da je „OPEK predstavio svoju analizu situacije na tržištu nafte i obavestio nas o svojim planovima u pogledu proizvodnje“.

On je dodao da je EU ostala dosledna u stavu da su sve opcije „na stolu u pogledu budućih sankcija“.

Dok su SAD i Britanija stavile rusku naftu pod sankcije, to pitanje izaziva raskol među članicama EU, koja četvrtinu potreba za naftom i čak 40 posto gasa pokriva uzvozom iz Rusije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar