Oporavak svetske tražnje nafte tek početkom 2022. godine

BEOGRAD – Prosečna cena nafte tipa Brent će tokom ove i naredne godine biti 53 dolara za barel, a prosečna potrošnja nafte u svetu se neće vratiti na nivo iz 2019. godine
pre početka 2022. godine, najnovija je prognoza američke Uprave za energetske informacije (EIA) objavljena u prvom ovogodišnjem Kratkoročnom energetskom pregledu.

Time je EIA korigovala svoje prognoze iz decembra 2020. kada je ocenjeno da će cena barela Brent nafte nafte tokom ove godine iznositi 49 dolara, piše u analizi koju prenosi portal Energija Balkana.

Preliminarni podaci i procene ukazuju na to da je globalna potrošnja tečnih goriva zbog pandemije prošle godine pala za 9,0 miliona barela dnevno, što je najveći pad od 1980. godine, navodi EIA.

Procenjuje se da će se oporavak potrošnje odvijati dve godine, tako što će ove porasti za 5,6miliona barela dnevno, a 2021. za još 3,3miliona barela.

EAI očekuje da će razlozi porasta potrošnje tečnih goriva biti rast globalnog bruto domaćeg proizvoda i vraćanje na prepandemijske obrasce putovanja, naročito krajem 2021. i tokom 2022. godine.

Na osnovu podataka Oksford ekonomiksa globalni BDP je tokom prošle godine opao za 3,9 procenata, a trebalo bida poraste ove godine za 5,4 odsto i 2022. za 4,3 procenta, uz povećavanje poslovnioh aktivnosti i putovanja tokom čitavog tog perioda.

Potrošnja mlaznog goriva koja je zbog pandemije naglo opala tokom 2020. godine ostaće ispod nivoa iz 2019.sve do kraja 2022, ali EIA očekuje da će se tražnja za mlazmnim gorivom brže vratiti na nivo pre pandemije u Kini i SAD-u negio u drugim krajevima sveta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.