U trendu

Opozicija: Vlast obmanjuje javnost izmenama Zakona o poljoprivrednom zemljištu

Poslanici opozicije ponovili su danas u Skupštini Srbije da se izmenama i dopunama Zakona o poljoprivrednom zemljištu obmanjuje javnost, jer će i nakon njihovog usvajanja biti moguća prodaja poljoprivrednog zemljišta strancima.

Kritiku opozicije tokom rasprave u parlamentu odbacio je ministar poljoprivrede Srbije Branislav Nedimović, navodeći da su izmene neophodne da bi se popravile „problematične“ odbredbe Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i istakao da se na taj način popravljaju stvari u interesu Srbije.

Poslanica Srpske radikalne stranke Vjerica Radeta ocenila je da izmene Zakona o poljoprivrednom zemljištu ne treba donositi, jer nemaju nikakvog smisla i neće se postići ono što predlagač želi.

„Obmanjuje se javnost da će se sprečiti prodaja poljoprivrednog zemljišta strancima i uskoro će se videti da to nije tačno“, kazala je Radeta i dodala da ukoliko vlast iskreno želi da zaštititi domaćeg poljoprivrednika, treba da pokrene izlazak Srbije iz SSP i iz pregovora sa EU.

Prema njenim rečima, „to je jedini način da Srbija istupi sa tog bezumnog puta“.

Radeta je kazala i da je većina, koja će sada glasati za zakon, bila protiv SSP i govorila da je štetan, navodeći da je to samo nastavak štetne politike DS-a.

Poslanik Pokreta za spas Srbije Nova Srbija Djodje Vukadinović takodje se izjasnio za suspenziju SSP, navodeći da se ovim izmenama zakona „baca prašina u oči“ i da je poenta da se povrati ranije prodato državno poljoprivredno zemljište.

Šef poslaničke grupe Dosta je bilo Saša Radulović ocenio je da su predložene izmene zakona „marketinška obmana SNS-a da se sprečava prodaje zemlje strancima“.

On je istakao i da je rasprava o izmenama zakona besmislena, jer ne menja već postojeće zakonsko rešenje.

„Centralni problem u Srbiji nije problem davanja zemlje fizičkim licima, već korišćenje državne poljoprivredne zemlje“, kazao je on i naveo da lokalne samouprave već izdaju u zakup 30 odsto državne zemlje domaćim i stranim tajkunima.

Nedimović mu je odgovorio da rasprava nije besmislena, da su je tražili poljoprivrednici i da Vlada kao prioritet smatra da se poprave stvari koje su u SSP ostale nedorečene.

Povodom pitanja pojedinih poslanika o koristi SSP-a, ministar je kazao da će za mesec do dva biti raspisan prvi poziv za IPARD sredstva koji će koristiti poljoprivredni proizvodjači za svoje projekte, podsetivši da nakon potpisivanja SSP-a nema više ni redova za vizu za putovanje u zemlje EU.

Šef poslaničke grupe Dveri Boško Obradović rekao je da je po dosada važećem zakonu bila  zabranjena prodaja zemlje strancima, a da se Zakonom o poljoprivrednom zemljištu to omogućava.

„Zbog SSP s uvodi mogućnost da stranci mogu da kupuju zemlju u Srbiji i pokušavate da kažete gradjanima da to ne radite, a upravo to radite“ rekao je Obradović.

Prema njegovoj oceni, zakon ima i „dodatnu namenu da ćuti o kupovini srpske zemlje tajkuna, ličnih prijatelja Aleksandra Vučića kao što su Tenis i Al Rafaved“.

Poslanik Narodne seljačke stranke i predsednik Odbora skupštine za poljoprivredu Marijan Rističević je, osvrćući se na polemiku opozicije, podsetio da je vlada Vojislava Koštunice ispegovarala SSP i ratifikovala ga u novembru 2007, dok je Božidar Djelić naredne godine samo potpisao.

„Oni se sad ponašaju u stilu da nam ne dozvoljavaju ni da ispravimo njihove greške, a u skladu sa obećanijma koja su davali 2000. godine, zemlja bi pripala onima koji je obradjuju, a ne onima koji je obradjuju u stilu MK grupe, Delte“, rekao je Rističević.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.