U trendu

Oprečne reakcije berzi na Bajdenov porez za bogate

ŠANGAJ – Najava administracije američkog predsednika DŽoa Bajdena o mogućem povećanju poreza na kapitalnu dobit naišla je na različite reakcije investitora na globalnim berzama.

Azijske akcije su danas ojačale, podstaknute rastom cena kineskih deonica i odlukom Evropske centralne banke (ECB) da nastavi sa stimulativnom monetarnom politikom, pri čemu su azijski investitori uglavnom ignorisali efekte mogućeg povećanja poreza u SAD.

Tržišta kapitala u Evropi su jutros na otvaranju trgovanja u blagom padu nakon dva dana dobitka. Indeks fjučersa EUROSTOKS 50 skliznuo je za 0,25 posto, nemački DAKS fjučersi su pali za 0,35, a londonski FTSE za 0,43 procenta, izveštava Rojters.

Za razliku od blage reakcije na azijskim tržištima kapitala, investitori na kripto berzama su znatno burnije reagovali na potencijalne efekte povećanja američkih poreza.

Bitkoin je pao ispod 50.000 dolara, na najniži nivo u poslednjih gotovo sedam nedelja, i trenutno se kreće oko 48.338,37 dolara. Etereum se, nakon gubitka vrednosti od skoro 12 procenata, blago opravio i, prema poslednjim dostupnim podacima, trguje se na nivou neznatno ispod 2.200 dolara, za 8,5 posto nižem nego prethonog dana.

ECB je odlučila na jučerašnjoj sednici da ostane pri aktuelnoj monetarnoj politici niskih kamata i stimulisanja ekonomija evrozone putem kupovine obveznica, uprkos njenom predviđanju snažnog privrednog oporavka 19-članog bloka od sredine godine kada bi epidemija kovid-19 trebalo da bude pod kontrolom.

U saopštenju ECB-a je suptilno nagovešteno da će prognoze rasta verovatno biti poboljšane na sastanku 10. juna, pri čemu je predsednica banke Kristin Lagard ukazala na ubrzanje procesa vakcinacija i primetila da istraživanja respektibilnih analitičkih agencija potvrđuju ranije viđenje njenog tima o ekonomskoj ekspanziji u srednjem roku.

S druge strane, medijski izveštaji o tome da Bajdenova administracija traži povećanje poreza na kapitalnu dobit na blizu 40 posto za bogate Amerikance, što je gotovo duplo više od aktuelne poreske stope, urušili su investiciono raspoloženje na Vol Stritu, pri čemu je industrijski indeks Dau DŽons zabeležio pad od 0,94 procenta. U Aziji, najširi indeks azijsko-pacifičkih akcija MSCI, bez japanskih, porastao je za 0,43 odsto, nakon blagog pada zabeleženog na početku današnjeg trgovanja.

Kineski indeks najlikvidnijih akcija ojačao je za 0,51 procenat, vođen rastom deonica kompanija iz oblasti „zelene ekonomije“ i zdravstvene zaštite. Hongkoški indeks Hang Seng je skočio za 0,54 odsto, a seulski Kospi za 0,2 procenta. Japanski berzanski indeks Nikei pao je za 0,57 posto.

Na valutnim tržištima, evro je napredovap prema američkoj valuti za manje od 0,1 odsto, na 1,2029 dolara, nakon pada prethodnog dana.

Dolar se spustio prema japanskom jenu na 107,92 jena, dok je dolarski indeks, koji prati vrednost američke prema korpi valuta drugih glavnih trgovinskih partnera SAD, pao za 0,11 procenata, na 91,188 poena.

Na robnim berzama, američka sirova nafta WTI je poskupela za 0,73 posto, na 61,88 dolara za barel, a severnomorska nafta Brent je porasla za 0,54 procenta, na 65,75 dolara po barelu, pošto investitori očekuju da će ekonomski oporavak podstaći tražnju za gorivom u SAD i Evropi.

Spot cena zlata ostala je nepromenjena na nivou od oko 1.784 dolara za uncu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.