U trendu

Oprez trgovaca srezao cene nafte

NJUJORK/LONDON – Cene nafte su pale danas pošto su razočaravajući ekonomski podaci iz Kine i nastavak napetosti između Pekinga i Vašingtona podrili uverenje trgovaca da će vodeći proizvođači „crnog zlata“ srezati isporuke u skladu sa dogovorom koji su postigli prošle nedelje.

Naftni fjučersi su pali za čak 2,6 odsto u Njujorku prvog trgovačkog dana nakon postizanja dogovora između Rusije, Saudijske Arabije i ostalih članica Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) o smanjenju proizvodnje radi stabilizacije cena, izveštava agencija „Blumberg“.

Fjučersi američke „lake“ nafte WTI za isporuku u januaru skliznuli su naniže za 1,8 odsto, na 51,67 dolara za barel, na prepodnevnom trgovanju na berzi u Njujorku.

Severnomorska nafta „brent“ za dostavu u februaru je pala za 63 centa na 61,04 dolara na londonskoj berzi ICE Fjučers Evropa.

Nafta se, ocenjuje „Blumberg“, tako pridružila globalnoj rasprodaji akcija i robe na berzama, nakon što su statistički podaci pokazali da je kineski uvoz porastao manje nego što je očekivano, i nakon što je Kina uputila protest američkom ambasadoru zbog hapšenja izvršne direktorke telekomunikacione kompanije Huavej.

Dogovor OPEK-a i njenih partnera odbacuje poziv predsednika SAD Donalda Trampa da „slavine ostanu otvorene“, budući da se njime predviđa smanjenje više od 1,0 odsto globalne proizvodnje nafte.

Sirova nafta je skliznula sa četvorogodišnjeg maksimuma početkom oktobra, kada je Vašington pokušao da ublaži šok od ponovnog uvođenja sankcija na iranski izvoz nafte tako što su američki proizvođači podigli pumpanje do novih rekordnih nivoa.

„Sporazum OPEK-a potvrđuje snagu dvogodišnje saradnje Saudijske Arabije sa Rusijom i pokazuje da je prestolonaslednik princ Mohamed bin Salman spreman da se suprotstavi Trampovim željama i posle ubistva DŽamala Kašogija“, ocenjuje njujorška agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.