U trendu

Opština Čajetina: Deca iz dijaspore uskoro na Zlatiboru

Ministar zadužen za koordinaciju aktivnosti i mera u oblasti odnosa sa dijasporom Đorđe Milićević i predsednik Opštine Čajetina Milan Stamatović razgovarali su danas o uključivanju Čajetine u program dolaska mladih iz dijaspore u Srbiju kroz boravak u letnjim kampovima, u kojima bi učili o svojoj matici i uz to se družili sa svojim vršnjacima u otadžbini.

Milićević je najavio da će konkurs za učešće lokalnih samouprava u ovom projektu biti raspisan ove ili naredne nedelje, kao i da se tokom boravka na teritoriji opštine Čajetina uverio da ona raspolaže svim ljudskim i tehničkim kapacitetima i da se na Zlatiboru deca iz dijaspore osećaju prijatno i dobrodošlo.

„Naš cilj je da ojačamo i učvrstimo postojeće veze i to činimo približavanjem Srbije dijaspori koja raspolaže značajnim ljudskim i finansijskim potencijalima. Svi smo mi ravnopravni i svako od nas želi da učini nešto za svoju državu i uvek nam je zajednički imenitelj Srbija“, rekao je Milićević, piše u saopštenju opštine Čajetina.

Naglasio je da će akcenat biti na mladim ljudima, na trećoj i četvrtoj generaciji, a da ni ostale generacije neće biti zanemarene.

Podsetio je da su prošle godine osmislili jedan pionirski projekat –  letnje kampove koji su okupili mlade sunarodnike, a koji žive van Srbije.

Milićević je naveo da su organizovali 22 kampa u kojima je boravilo 5.000 mladih iz srpske dijaspore.

„Čajetina i Zlatibor su u svakom smislu biser Srbije“, rekao je Miličević i istakao da je cilj da mladi iz dijaspore ne upoznaju samo Beograd, već unutrašnjost i njihovu kulturno-istorijsku baštinu, tradicionalne zanate i same ljude.

Dodao je da će svim skupovima u regionu i dijaspori promovisati prirodne lepote Zlatibora i pozvati sunarodnike i njihove prijatelje sa kojima žive u istim državama da posete Srbiju i da razmisle o investiranju u njoj.

Stamatović je istakao da poseta ministra, koja se odnosi na saradnju sa dijasporom, znači puno za razvoj i promociju opštine Čajetina.

„Sastanak je organizovan kako bi i opština Čajetina bila u prilici da ugosti decu iz srpske dijaspore, da ovde nauče nešto o svojoj domovini i da budu u jednom prijatnom ambijentu“, naveo je Stamatović.

On je ocenio da svetska kretanja ne idu u dobrom smeru i da ljudi u dijaspori razmišljaju o mogućnosti da novac, koji su stekli radeći u inostranstvu, ulože u svoju domovinu.

„Mi smo otvoreni za to, imamo potencijale i resurse i mislim da u saradnji sa Ministarstvom možemo da razvijemo jednu obostranu saradnju, da ojačamo neke veze i da radimo na promociji Srbije i nekih ruralnih sredina kao što je opština Čajetina“, naveo je Stamatović.

On je dodao da su spremni da budu dobri domaćini, kao i da imaju sve resurse da toj deci, koja će doći na teritoriju opštine, pruže osećaj „kao da su kod svoje kuće“, ali i da nauče nešto više o svojoj domovini.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.