U trendu

Opstina Svilajnac i Znanjem do posla za lakse zaposljavanje

SVILAJNAC – Lokalna samouprava Svilajnac i švajcarsko-srpski projekat „Znanjem do posla“ (E2E), danas su u okviru Regionalnog sajma zapošljavanja potpisali Sporazum o saradnji, koji će omogućiti lakše zapošljavanje mladih.

Cilj je da se kroz organizaciju obuka na radnom mestu kod poslodavaca sa područja Svilajnca poveća zaposlenost, a da mladi učenjem kroz rad steknu neophodna znanja i veštine da brže i lakše nađu posao.

Od 2016. godine putem 127 projekata, obuke na radnom mestu prošlo je 1.678 mladih, a više od 75 odsto odmah se zaposlilo.

U obukama su učestvovale 132 kompanije i 30 partnera iz javnog sektora i civilnog društva, navodi se u saopštenju.

Direktor projekta „Znanjem do posla“ Oliver Štrajt rekao je da je osmogodišnji švajcarsko-srpski projekat nastao u želji da se stvore preduslovi za brže zapošljavanje mladih u Srbiji, na osnovu potreba tržišta rada.

„Zajednički na tome radimo sa Vladom Srbije, privatnim sektorom, nevladinim organizacijama, lokalnim samoupravama. Želimo da utičemo na modernizaciju zapošljavanja mladih, da učenjem kroz rad steknu veštine koje se traže na tržištu rada. Saradnja sa lokalnom samoupravom je ključna“, rekao je Štrajt.

Predsednik opštine Svilajnac Predrag Milanović istakao je da je danas poseban dan za mlade ljude iz te i okolnih opština, koji će, kaže, zahvaljujući Vladi Švajcarske i projektu nevladinog sektora, dobiti šansu da kroz obuku u lokalnim kompanijama steknu dragocena znanja, veštine i iskustva koja će im olakšati put do posla.

On je pozvao lokalne kompanije da se uključe i ponude obuke mladima.

„Nadam se da će mladi kroz ovakvu saradnju Opštine i projekta svoju karijeru započeti i ostati da rade u Svilajncu. Cilj nam je da podignemo zapošljivost mladih i motivišemo ih da građenjem karijere u svojoj opštini zajedno omogućimo ekonomski jači Svilajnac“, dodao je Milanović.

Programi obuke na radnom mestu biće organizovani u Mačvanskom, Kolubarskom, Zlatiborskom, Podunavskom, Moravičkom, Raškom, Šumadijskom, Pomoravskom, Rasinskom, Zaječarskom, Nišavskom i Pirotskom okrugu.

Za taj poziv opredeljeno je 75 miliona dinara, a budžet za obuku biće rezultat zajedničkog finansiranja, gde poslodavci preduzetnici, mikro i male kompanije učestvuju sa minimum 30 odsto ukupnog budžeta, a kompanije srednje veličine i velike sa minimum 50 odsto ukupnog budžeta za obuku.

U Kruševcu, Kragujevcu, Knjaževcu, Novom Pazaru, Pirotu, Nišu, Požegi i Šapcu postoje partnerske organizacije.

To su pilot zajednice projekta u kojima se testira švajcarski sistem upravljanja tržištem rada i prilagođava se specifičnostima Srbije.

Kako se navodi u saopštenju, poslodavci koji su zainteresovani za učešće u platformi za obuke na radnom mestu mogu da popune i podnesu svoje prijave elektronskim putem, preko SmartME aplikacije ili da se obrate lokalnom partneru projekta koristeći podatke koji su dostupni na internet stranici projekta E2E.

Ukupna vrednost projekta je 28,7 miliona evra, a u fazi 2, Švajcarska i Srbija su nastavile da zajednički doprinose sprovođenju projekta, i to švajcarska vlada sa 8,1 milion evra, a Vlada Srbije sa 4,5 miliona evra.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar