U trendu

Pored krompira obavezno posadite ovu biljku: Nikada više nećete videti krompirovu zlaticu

Proleće je pravo vreme da se kadifa poseje u leje u kojima će rasti i cvetati. Somotski cvet toplih boja potiče iz Meksika, a kod nas se gaji decenijama. Od juna pa do novembra, sitne glavice kadife u žutim, narandžastim, crvenim i šarenim bojama krasiće vašu baštu.

Kadifa ima intenzivan miris koji nije lep ali i ne smeta našim čulima.

Postoje niske i visoke kadife. Visoke se gaje u cvećarstvu za pravljenje buketa, a niske za uređivanje balkona i bašta. Kadifa uspeva na skoro svakom zemljištu. Zahteva sunce, i ako je redovno zalivate ona će oformiti žbunić visine od 20 do 70 centimetara.

Kadife znaju same da se osemene, pa ako ste ih prošle godine imali u bašti, ove godine će same iznići kada stigne proleće.

Veoma je zahvalna za uzgoj jer ne zahteva specijalnu negu. Potrebno je samo da je zalivate i da redovno skidate prezale cvetove kako bi biljka napredovala.

Jedini neprijatelj ovog cveća je puž koji će je pojesti dok je u fazi razvoja. Stoga vodite računa da ovo cveće zaštiti od ovih napasnika.

Kadifa je prirodni insekticid i pošto od nje beži krompirova i kukuruzna zlatica, ovaj cvet se sadi uz krompir ili kukuruz. Zbog tog svojstva, kadifa se u narodu zove i smrdljivac.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.