U trendu

Orban: Mađarska želi da poveća uvoz gasa iz Rusije

MOSKVA – Mađarska želi da poveća uvoz prirodnog gasa iz Rusije u okviru dugoročnog bilateralnog ugovora, izjavio je mađarski premijer Viktor Orban na današnjem sastanku s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, koji je počeo u Kremlju.

„S obzirom na to da u celoj Evropi trenutno vlada kriza energije, tačnije gasna kriza, zaključivanje dugoročnih ugovora je veoma važno. Cenimo njihovo potpisivanje. Voleo bih da tokom današnjeg sastanka postignemo dogovor o povećanom obimu dobavljača“, rekao je Orban, a prenosi Tas.

Ruska agencija RIA navodi da je Putin uzvratio rečima da Mađarska kupuje gas po nižoj ceni od ostatka Evrope, jer ima dugoročni ugovor.

Reč je o 15-godišnjem ugovoru koji su, podseća RIA, mađarska i ruska strana potpisali u septembru prošle godine, a prema kojem će Mađarskoj biti isporučeno 4,5 milijardi kubnih metara gasa preko dve rute – preko Austrije i preko Srbije.

Kako je najavljeno, Putin i Orban će tokom današnjeg sastanka razgovarati o razvoju bilateralne saradnje na trgovinskom, ekonomskom, energetskom i kulturnom planu, i razmeniti mišljenja o ključnim pitanjima vezanim za evropsku bezbednost.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.