U trendu

Orban: Saradnja Mađarske s Kinom sve važnija

BUDIMPEŠTA – Saradnja između Mađarske i Kine dobija sve veći i veći značaj, rekao je danas mađarski premijer Viktor Orban, u video obraćanju na svečanom otvaranju kineskog Međunarodnog sajma za uvoz i izvoz (CIIE).

Napominjući da globalna trgovina skoro dve godine trpi negativne efekte korona pandemije, Orban je ocenio da je kriza pokazala koliko smo međusobno zavisni i kako uspešne zdravstvene i ekonomske mere u jednoj zemlji utiču na oporavak druge, prenosi agencija MTI.

Dodao je da je prošla godina takođe donela „izuzetne promene“ u svetskoj ekonomiji, navodeći da se „raspodela ekonomske moći transformiše pred našim očima“, pri čemu azijske ekonomije i kompanije igraju sve važniju ulogu u oblikovanju globalne ekonomije.

Prema njegovim rečima, u Evropskoj uniji se, istovremeno, vodi debata o tome kako oblikovati svet posle kovida.

„Ovde, na Zapadu, vlada veliko iskušenje da se ponovo uvede svetski ekonomski poredak zasnovan na rivalstvu velikih svetskih sila. To sam već video u prošlosti. U stvari, pola svog života sam proživeo u takvom svetu, kada je Zapad bio protiv Sovjetskog Saveza“, rekao je Orban.

Mađarski premijer je naglasio da, međutim, mnogi u EU žele da žive u svetu „zasnovanom na trgovini, bezbednosti, uzajamnom poštovanju i bezuslovnom priznavanju međusobnog suvereniteta“, a ne u svetu koji „definišu napetosti između velikih svetskih sila“.

Orban je poručio da Mađarska zato smatra ključnim učešće u kineskom ekonomskom razvoju, ali da je važno prisustvo Kine kao trgovinskog partnera i investitora u Mađarskoj i centralnoj Evropi.

Kantonalni uvozno-izvozni sajam je najstariji i najveći takav događaj u Kini, koji dva puta puta godišnje organizuje kineski Centar za spoljnu trgovinu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar